Участници:Ивайло Жеков - ученик в 11 клас, ГПЧЕ Ромен Ролан,

...
Участници:Ивайло Жеков - ученик в 11 клас, ГПЧЕ Ромен Ролан,
Коментари Харесай

Поколението Z и парите


Участници:
Ивайло Жеков - възпитаник в 11 клас, ГПЧЕ " Ромен Ролан ", Стара Загора
Дария Иванова - студентка в ISCAE Business School, Франция
Любомир Любенов - учител по математика и наставник на млади гении и първенци по математика
Юнус Омаржи - евродепутат от Франция от Групата на левицата (продукция на EU Radio - France)
Христо Чолаков - съосновател на Pleggi
Георги Захариев - създател на Finance Academy

Ивайло Жеков е възпитаник, който ще кандидатства медицина след 2 години. Той споделя, че подготовката по биология и химия в учебно заведение не е задоволителна и към този момент посещава частни уроци по двата предмета. Цялото му свободно време е ангажирано в учене и няма опция да работи.

Дария Иванова живее във Франция от 4 години, където следва магистратура и редом с това работи. Казва, че страната подтиква младежите и пази трудовите им права. Чувства финансова сигурност и обича да пътува. Според последното проучване на показателя на човешкия капитал на Световната банка, едно дете, родено в България, може да доближи едвам 61% от своя капацитет, в случай че получи най-хубавите здравни грижи и приключи цялостния цикъл на най-хубавото обучение.

В търсене на отговори обръщаме взор към откривателя на гении и наставник на първенци от олимпиадите по математика на Азия Любомир Любенов. Как да променим тренда и може ли проучването на математика да способства за по-голяма финансова просветеност и по-добро ръководство на персоналните финанси на младежите? Любенов споделя, че до момента в който в Европейски Съюз математическото обучение подтиква креативния развой у децата и младежите, то у нас сходен метод липсва.



Според данни, оповестени от министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, 145 000 млади българи нито учат, нито работят.  На този декор френският евродепутат от Групата на левицата Юнус Омаржи споделя за механизма на деяние на Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се. Фондът поддържа дейностите на европейските страни за даване на храна и/или съществена материална помощ на хората в потребност.

Цифровата генерация употребява интензивно обществените и професионални мрежи при търсенето на работа. И по този начин на помощ идва Pleggi - софтуерно решение, което оказва помощ на фирмите да правят оценка и откриват най-подходящите гении от потомство Z. С възходящите провокации на пазара на труда, където напредъкът в изкуствения разсъдък и автоматизацията може да размени до 85 милиона работни места в идващите пет години, рисковете за младите претенденти стават все по-големи. Въпреки че модели като Chat GPT имат впечатляващи достижения, те към момента не заменят необятния набор от човешки умения, които са търсени на пазара на труда, отбелязва съоснователят на започващата компания Pleggi - Христо Чолаков.

България има направена национална тактика за финансова просветеност, която се стреми да запълни празнината, която страната ни изпитва във връзка с този тип обучение. В същото време тематиката за парите остава табу в нашето общество, съгласно Георги Захариев - създател на Finance Academy. По негови наблюдения 18-годишните младежи в скандинавските страни разполагат с портфолио от акции, до момента в който у нас техните връстници не се интересуват от това по какъв начин да вземат участие на финансовите пазари или по какъв начин да подобрят своето финансово положение.



Подкастите от поредицата " Generation Z / Поколение Z " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР