Участници:Адриан Николов - Институт за пазарна икономикаГабриела Горанова Димчева -

...
Участници:Адриан Николов - Институт за пазарна икономикаГабриела Горанова Димчева -
Коментари Харесай

Влакът към работа и учене потегля от първи коловоз


Участници:
Адриан Николов - Институт за пазарна стопанска система
Габриела Горанова Димчева - Дирекция " Европейски фондове " на Агенцията по заетостта
Кристин - българка, неучеща и неработеща
Матео - от Белгия, неучещ и неработещ (продукция на RTBF)
Валентина Чиобану - вицепрезидент по публичните политики в Националния юношески съвет на Румъния (продукция на Radio Romania)

Идеята, заключена в Подсилената гаранция за младежта на Европейската комисия, е, че младежите би трябвало да бъдат мощна движеща мощ за въвеждане на структурни промени и нововъведения. В резултат на тази самодейност множеството държавни и публични служби по заетостта на територията на Европейския съюз към този момент са подобрили предоставяните от тях услуги за младежите и са разширили своя обсег.

Въпреки това продължава да съществува немалка група от младежи, които не вземат участие в никакъв тип претовареност, обучение или образование, известни като NEETs. Този термин съставлява част от нова идея, включена в напъните за идентификация на подгрупи на пазара на труда и тяхното приобщаване в обсега на политическите ограничения. Несъответствията и проблемите пред тази група остават предизвикателство, което изисква спомагателни старания и нововъведения в границите на политиките на заетостта и образованието.



Положението в България на фона на Европейския съюз и какъв е профилът на младежите, които нито учат, нито работят, разяснява Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система. " По последни данни на Евростат малко над 15% са тези хора над 15 до 29 години в България. Но оставаме на опашката на Европа. С повече неактивни младежи от нас са единствено Италия, Гърция и Румъния. Ако знаем какви са младите, които нито учат, нито работят, ще можем доста по-добре да насочваме политики към тях. "

Габриела Горанова - Димчева от дирекция " Европейски фондове " на Агенцията по заетостта прибавя: " Ние се стремим по разнообразни способи да покрием потребностите на пазара на труда, поради огромния капацитет, който съставлява за него групата на неактивните младежи. За да работим сполучливо с тях, следваме избрани стъпки, като да вземем за пример да ги идентифицираме и да достигнем до тях. Това става посредством разнообразни начини. Например нашите бюра по труда работят взаимно с юношески посредници, здравни посредници от общините, специалисти по етнически и интеграционни въпроси, като по този метод доближаваме до разнообразни групи от младежи. "

Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система дава и вероятни ограничения за политики: " Със сигурност е належащо да се подходи много по-индивидуално. Така, в случай че ще вършим политики, е належащо да проучваме всеки обособен случай, да виждаме потребностите на всеки обособен юноша и надлежно решенията да бъдат по този начин напаснати, че да дават отговор на неговите съответни мощни страни и потребностите нататък, което сега по-скоро не се прави. Тоест имаме централно спуснати политики, които чакат, че групата е малко или доста хомогенна, което явно не е правилно. Една доста огромна част от неактивните младежи са роми. Доколкото политиките за ромската интеграция на този стадий са по-скоро неуспех, доста мъчно можем да мислим, че ще успеем да активираме неактивните роми без техните общности, без техните фамилии да са по-успешно интегрирани в обществото, т.е. това е доста по-широко изпитание, в сравнение с една политика, която правят единствено към неактивните младежи. "



Подкастите от поредицата " Generation Z / Поколение Z " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР