Убийството в Багдад на заместник водача на иракското шиитско опълчение

...
Убийството в Багдад на заместник водача на иракското шиитско опълчение
Коментари Харесай

Ирак твърди, че ударът на САЩ в Багдад е проведен без съгласуване с тях

Убийството в Багдад на заместител лидера на иракското шиитско опълчение " Ал Хашд аш-Шааби " Абу Махди ал-Мухандис и неговите помощници е нарушаване на интернационалните конвенции , доколкото ударът на Съединени американски щати не е координиран с управляващите на Ирак. Това съобщи в петък представителят на иракския парламет Мухамед ал Халбуси.

" С голяма тъга разбрахме за мъченическата гибел на заместител лидера на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал Мухандис и неговия асистент, които имаха водеща роля в сраженията по избавление на иракските земи от терористичните групировки на " Ислямска страна ", сподели той, представен от " Ас-Сумария ".

Станалото в региона на интернационалното летище на Багдад нахлуване над командира, навлизането в иракското военно здание е извънредно нарушаване на суверенитета на републиката и интернационалните конвенции, доколкото всяка интервенция, която визира обезпечаването на сигурността на територията на страната би трябвало да бъде утвърдена от държавното управление на Ирак. Това изисква приемане на политическите и правни ограничения за недопускане повтаряне на сходни офанзиви в бъдеще.
 Съединени американски щати ликвидира водача на Революционната армия на Иран
Съединени американски щати ликвидира водача на Революционната армия на Иран

При ракетна офанзива против летището в Багдад, подредена от Тръмп

Ал Халбуси предизвести, че тези дейности ще имат рискови последици и заплашват мира освен в Ирак, само че и във всеки район . " Призоваваме всички да демонстрират мъдрост и въздържаност, да се сплотят и с достолепие да одобряват по-нататъшни провокации, а също и да не позволен превръщането на Ирак в сцена на районните и интернационалните спорове, да се отърве от тях, съхранявайки стабилността и сигурността на страната, която и в този момент е изтощена от войни ", акцентира той.

В петък от Пентагона оповестиха за ликвидирането в Багдад на командващия силите за особено предопределение на иранския военачалник Касем Солеймани. Той бе командващ Ислямския революционен гвардейски корпус " Ал Кудс ".

От Американското военно министерство обявиха, че ракетният удар, довел до гибелта на Солеймани е нанесен по предписание на президента Доналд Тръмп. Заедно със Солеймани бяха убити и ал Мухандис и още няколко души.

Според версията на Пентагона, ударът е нанесен от отбранителния темперамент и е преследвал отбрана на американските военни, дислоцирани в Ирак и други страни. Вашингтон разпореди на Солеймани отговорността за това, че той е одобрил провеждането на акцията пред американското посолство в Багдад тази седмица.

Батальонът " Ал Кудс " е една от най-боеспособните елементи на Ислямския революционен гвардейски корпус, която интензивно взе участие във военните спорове в Сирия и Ирак. Смята се, че успеваемостта на спецподразделението се определяше най-вече от качествата на командването му. Представителите на администрацията на Съединени американски щати по-рано обявиха, че приравняват Солеймани към терорист .

Решението на висшия съд на Русия от 29 декември 2014 година за групировката " Ислямска страна ", която до 2014 година се наричаше " Ислямска страна на Ирак и Леванта " - ИДИЛ бе приета за терористична организация .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР