Убиецът на студента Андрей Монов-австралиецът Джок Полфрийман излиза на свобода.

...
Убиецът на студента Андрей Монов-австралиецът Джок Полфрийман излиза на свобода.
Коментари Харесай

Шок: Освободиха от затвора убиец на български студент с 11 години по-рано

Убиецът на студента Андрей Монов-австралиецът Джок Полфрийман излиза на независимост. Това реши състав на Софийския апелативен съд, ръководен от скандалния началник на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, написа Монитор.

Полфрийман, който бе наказан през 2011 година на 20 години затвор, излиза на независимост 12 години предварително.

Предстои да стане известно с какви претекстове съдиите от по-горната инстанция са решили да съкратят изтърпяването на наказването на Полфрийман с 6 години и 10 месеца по-рано.

През май 2019 година автралийската тв АВС заяви, че той е оповестил гладна стачка в пандиза.

Причината за митинга била, че управата на пандиза и българските управляващи имали незаслужено отношение към него във връзка с правото му на работа зад решетките, показва ABC

През май 2018 Джок Полфрийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов, самичък отдръпна настояването си за предварително освобождение от пандиза, писа тогава правният уебсайт "Лекс ".

После обаче той направи ново искане, което му е било отказано от Градския съд.

"Тричленен състав на Апелативен съд – София с ръководител Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева прегледа през днешния ден тъжба против решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без почитание молба за предварително условно освобождение на австралийския жител Джок Полфрийман.

Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на независимост. В случая са налице са законовите учредения за предварително условно освобождение. Мотивите на правосъдния състав ще бъдат оповестени на уеб страницата на съда ", написа в прессъобщение на съда.

През юли 2011 година Върховният касационен съд дефинитивно осъди Полфрийман на 20 години затвор, само че той на практика е в ареста от края на 2007 година, когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сборичкване тогава с компанията на Монов, австралиецът намушка съдбовно с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като към този момент е изтърпял половината от наложеното му наказване, Полфрийман се възползва от правото си и от порменения закон, с цел да изиска предварително освобождение.

Софийският градски съд трябваше още през м.г. да прегледа молбата му, само че наказаният пожела да се запознае с импортираните документи от затворническата администрация.

Делото беше отсрочено, само че Полфрийман решил, че няма смисъл да желае предварително освобождение, откакто мнението на администрацията е, че би трябвало да стои още в пандиза.

В документите пишело, че Полфрийман е прецизен и изпълнителен, само че имало още какво да се работи с него. През последните години бил награждаван 10 пъти и нямал санкции.

След като стана ясно, че Полфрийман желае да излезе от пандиза, бащата на убития Андрей Монов – известният психолог и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Христо Монов, се закани, че ще търси способи за отмъщение, в случай че съдът пусне наказания.

"Ако съдът реши да освободи австралиеца, ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимодействие – като Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години.

И аз съм служил в специфичните елементи и си припомням някои неща ", сподели Монов пред Bulgaria On Air.

Името на Полфрийман нашумя още веднъж през 2016 година В пандиза той стана ръководител на затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост.

Заради тази му самодейност, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „ Човек на годината “ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което провокира публичен скандал и правозащитната организация отдръпна номинацията му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР