У нас са станали злоупотреби с европари за 10 млн.

...
У нас са станали злоупотреби с европари за 10 млн.
Коментари Харесай

ОЛАФ разкри злоупотреби за 10 млн. евро у нас

У нас са станали злоупотреби с европари за 10 млн. евро, на толкоз възлизат загубите за европейския бюджет, стана ясно от данни на ОЛАФ. Подставени компании са употребявани от сдружения в селското стопанство на България, с цел да се заобиколят таваните за оптимално допустимата поддръжка, която едно сдружение може да получи от фондовете на Европейски Съюз. Това стана известно, откакто Европейската работа за битка с измамите със средства на Европейски Съюз (ОЛАФ) показа в Брюксел данните за активността си през предходната година. За нашата страна са били осъществени четири инспекции и са били издадени две рекомендации.

Установено е, че в България земеделски компании са получавали в предишното средства от Европейски Съюз и откакто достигали тавана на вероятното финансиране. Те са се опитвали с машинация да придобият още средства. Това се е случвало с основаването на видимо самостоятелни нови компании.

Посочените сдружения, достигнали границата на опциите за приемането на аграрни помощи от Европейски Съюз, са се уголемявали с " самостоятелни " компании, които до тогава не са употребявали европейско финансиране, с цел да изискат още средства. " Независимите " компании са били основавани или особено за задачата, или са съществували и по-рано, само че са били преструктурирани, тъй че да не бъде ясна връзката им с предходните получатели на средства от Европейски Съюз. Често адресът на регистрация на старите получатели на дотации и " самостоятелните " компании е бил еднакъв, открила инспекцията. " Подобни измами освен повреждат финансовите ползи на Европейски Съюз, само че са в ущърб на честната конкуренция, позитивното развиване на земеделските сдружения и частното предприемачество ", разясняват от ОЛАФ.

Службата прецизира, че общото финансово отражение на тези случаи е 10 млн. евро. През интервала 2014 до 2018 година ОЛАФ е засякла 94 случая на нередности в България - без безусловно да е ставало дума за измами, като са били издадени 15 рекомендации. Тези случаи са били свързани със средства от " обичайните " източници за бюджета. При структурните, капиталовите и земеделските фондове са били тествани 1072 случая, по които са били издадени 27 рекомендации. От 2012 до 2018 година българските управляващи са подхванали дейности по 13 случая, от които един е приключил с повдигането на обвиняване, а по девет случая не са били взети ограничения до момента. През предходната година ОЛАФ е получила три сигнала от българските управляващи и 45 сигнала от частни източници.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР