У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид.

...
У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид.
Коментари Харесай

Стоилов: Корупцията е била залагана в закони


У нас има корупция освен в общоприетия ѝ тип. Дори законите, които не са в публичен интеес, а се вършат, с цел да се облагодетелстват избрани частни ползи, съставляват корупция, само че законна.

Това разяснява правосъдният министър Янаки Стоилов пред БиТиВи. Той даде и съответен образец. В Закона за приватизацията, признат при започване на мандата на по-предишния парламент са били заложени опрощаване на отговорности за неизпълнени контракти за десетки милиони левове.

Замаскирана корупция е и прехвърлянето на избрани дейностиот страната към реализатори без публични поръчки и без конкурс. Така страната и общините не употребяват личните си предприятия, а ги трансформират единствено в медиатор, който дава тези пари на частни структури като подъизпълнител.

Спомняме си единствено преди няколко месеца по какъв начин една „ джипка “ обикаляше цялата страна в дните преди изборите и в този момент не виждам това да се прави от служебното държавно управление. Така че тук възгласите " Бият Паниковски! “ няма да минат. Така Стоилов разяснява вчерашните тъжби на Бойко Борисов и ГЕРБ, че служебният кабинет прави предизборна акция за избрани политически сили и маскари тяхната партия.

Министърът приказва и за положението на правосъдното ведомство и като цяло на правосъдната система. По думите му допреди няколко десетилетия правосъдното министерство е било едно от министерствата с най-голям потенциал във връзка с законодателството, само че последователно е изпразвано от наличие. Донякъде от това, че правосъдната власт се обособи и закупи лично ръководство с несполучливото определение държавно управление на правосъдната власт в лицето на Висшия правосъден съвет, счита той.

Не скърбя, че назначих Даниела Митева за шеф на Агенцията по вписванията, съобщи още служебният министър на правораздаването.

Сигурно е мъчно да се направи този избор. В случая се стопирах на това предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския указател. Трябваше да бъде човек, който познава от вътрешната страна активността на Агенцията, добави той. Стоилов изясни, че претекстовете му за отстраняването на предходния шеф Габриела Козарева са свързани с това, че още при встъпването си в служба е изискал доклади от дирекциите на Министерството на правораздаването. В резултат на този отчет, където се посочваха редица пропуски и нарушавания, взех това решение, в съгласие с министър-председателя, както е по закон, уточни той.

Уважавам хората, които могат да поемат отговорност, макар че тя не е единствено на тези двама души, тъй като планът стартира по неправдив метод още в края на мандата на някогашния Висш съдебен съвет. С тези думи Стоилов разяснява оставките на двама съдии от Висш съдебен съвет, които са били координатори на плана за правосъдна карта, който пък бе подложен на съществени рецензии.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР