Тютюнопушенето на родителите води до висока заболеваемост от дихателни болести

...
Тютюнопушенето на родителите води до висока заболеваемост от дихателни болести
Коментари Харесай

Д-р София Ангелова: Тютюнопушенето на родителите води до дихателни болести при децата


Тютюнопушенето на родителите води до висока заболеваемост от дихателни заболявания при децата. Това съобщи пулмологът и ръководител на Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания (НАПББ) доктор София Ангелова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

За 2017 година в България белодробните заболявания са преди всичко по заболеваемост. „ Големият дял се пада на децата. През 2016 година, от 300 000 болни деца, 100 000 са със болести на дихателната система. Това е обезпокоителен факт ”, аргументира се доктор Ангелова.

„ Тютюнопушенето е водеща причина за белодробните болести, само че е единствената предотвратима причина ”, уточни доктор Ангелова и акцентира, че съгласно статистиката в страната ни на година 10 души умират единствено от рак на белите дробове.

Според Института за проучване и разбори на човешкото здраве във Вашингтон, хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ, известна също като заболяването на пушачите, към този момент е на трето място в света като причина за гибел. От 10-те най-смъртоносни заболявания, 4 са белодробни - ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза.

„ Българи е измежду страните в Европа с 5-10% заболели от ХОББ. Ако приемем, че приблизително 500 000 в България са заболели от ХОББ, единствено към 75 000 души се лекуват. Това са единствено обезпечените хора. Има и такива, които не са обезпечени ”, уточни доктор Ангелова.

Има обаче и различен главен фактор, който става причина за белодробни болести и това е замърсяването на въздуха, съобщи ръководителят на Сдружение „ Въздух за здраве ” доктор Александър Симидчиев.

„ Има потребност страната и обществото да създадат повече стъпки в тази посока. Белият дроб е входната врата на това замърсяване и то е невидимо. Не може да виждаме какво дишаме ”, акцентира доктор Симидчиев.

[i]На 10 май Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания стартира акция за профилактика и ранна диагностика на белодробните заболявания измежду пушачите, пасивните пушачи и някогашните пушачи. В рамките на акцията два пъти в месеца до края на 2018 година, като се изключи месеците юли и август, в София ще се организират безвъзмездни прегледи – проучване на дишането и флуорографски прегледи.

Всички прегледи ще бъдат безвъзмездни, а при определяне на заболяване пациентите ще бъдат насочвани за лекуване. Инициативата е част от акцията „ За живот без тютюнев пушек ” и се осъществя с поддръжката на Столична община и Института за здравно обучение. [/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР