Тютюневият град принадлежи на пловдивчани, а не на едно семейство…

...
Тютюневият град принадлежи на пловдивчани, а не на едно семейство…
Коментари Харесай

Държава и община пре/о/дадоха Тютюневия град

„ Тютюневият град принадлежи на пловдивчани, а не на едно семейство… Кой както желае да го пояснява ”.
Прочетете още
" Няма да разреша тази съсипия! "

Първият коментар е на кмета на Пловдив Здравко Димитров, а втория  на министъра на културата Велислав Минеков. И двете изказвания са направени в границите на последните три дни, само че на процедура се оказаха празни приказки. Днес два от складовете в Тютюневия град ще отидат окончателно в историята. Сутринта голям екскаватор стартира да разрушава останките от опожарения склад, благосъстоятелност на " Галакси груп " на ул. " Г.М. Димитров " и " Екзарх Йосиф ". Няколко часа по-късно се активизираха разрушителните действия в склада на ул. " Христо Ботев " 51, благосъстоятелност на " Кепитъл  Холдинг груп ". Днес, на съвещание на експертната комисия в Министерството на културата постройката бе оповестена за индивидуален монумент на културата. Утре заповедта на министъра, с която статутът става факт, ще излезе, само че от склада ще са останали единствено купчина камъни и тухли. 

Днес станахме очевидци на безспорното изтощение на страната. В Тютюневия град бяха министърът на културата, регионалният шеф Ангел Стоев, началникът на РДНС Мария Дончева, шефът на Националния институт по монументи на културата и шефът на полицията Димитър Балев. Във всяка друга обстановка наличието даже единствено на един от тях би било задоволително, с цел да бъде взето значимо решение. Но не и в този случай. Вместо да дойде в Пловдив с подписана заповед, Минеков отби номера като прикани пловдивчани да излязат да бранят складовете. " Бранете историята си, бранете града си! ", прикани министъра. Но истината е  цялата тежка държавна машина се задейства, едвам когато стартира събарянето на склада на ул. " Христо Ботев ". И то с темпове, които разрешиха складът да бъде опустошен. Останалите подвигнаха ръце и обявиха, че по документи всичко е законно. И в случай че всички тези хора, на които е делегирана цялата власт, не могат да спрат два багера, какво могат да създадат жителите?!

На " мястото на престъплението " липсваше и основният провинен всичко това да се случи, а точно общината. Представители на локалната власт по този начин и не се появиха, нито излязоха с коментар за протичащото се. Предпочетоха надалеч по-безболезненото наличие на пожара в учебно заведение " Душо Хаджидеков ". Всъщност до разрушение нямаше да се стигне, в случай че локалната власт навреме не бе снабдила вложителите с т.нар План за сигурност и здраве, който им развързва ръцете да подхващат сходни дейности. 

Интересното в тази ситуация е, че въпросният проект не е написан от основния проектант на общината Димитър Ахрянов, който явно е бил наясно с последици от сходен акт. Не е написан и от кмета Здравко Димитров, който по същото време се оказва в годишен отпуск. Под проекта стои парафът на един от заместниците му Величко Родопски. Документът е написан, макар мнението на НИНКН, че следва постройката да бъде оповестена за монумент на културата. 

За страдание незаконното отношение на страна и община към Тютюневия град в продължение на години, е причина в този момент да сме очевидци на разрушаването му. Пожарът, който изпепели два от най- красивите здания в региона, явно не бе задоволителен. След първичните обещания и проекти, властта още веднъж потъна в заспалост. Обявеният за подпалвач, клошар, от дълго време излежа присъдата си и е на независимост, а проект за съхраняването на складовете няма. 

Инвеститорите, налели големи суми, купувайки старите здания, бързат да ги трансфорат печеливши планове. С цената на това, да останат в историята не като създателите, а като разрушители. Прави усещане, че огромна част от ръководещите са по-загрижени за частния интерес, в сравнение с за историята на града. Историята, с която обичат да се хвалят пред чужденците. Историята, която явно са подготвени да продат. 

Бел. ред. Апропо - през днешния ден министър Минеков съобщи, че е заплашван, че ще бъде медийно омаскарен. Всъщност това към този момент се случи с с пловдивчани, дали публичност на казуса. По информация на TrafficNews закани са били отправяни и към чиновници в общинската администрация. Изявлението на министъра не може да бъде подценено с доктор ръка и прокуратурата би трябвало да се самосизира и да откри кой си разрешава да насочва сходни закани. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР