Тялото на човек е сложен механизъм, който непрекъснато работи и

...
Тялото на човек е сложен механизъм, който непрекъснато работи и
Коментари Харесай

9 защитни механизма на тялото ви, за които дори не подозирате

Тялото на човек е комплициран механизъм, който непрестанно работи и извършва доста функционалности. Но има специфични физиологични дейности, които се появяват незабавно, при специфични условия. Те се срещат заради разнообразни цели, като отбрана на органи или възстановяване на всяка активност.

1) Кихане.

Кихането е механизмът, който тялото ви употребява, с цел да почисти носа. Когато в ноздрите навлезе нечистотия, прашец, пушек или прахуляк, носът може да стане провокиращ или сърбящ. Когато това се случи, тялото ви прави това, което е належащо, с цел да изчистите носа си, причинявайки кихане.

Освен това кихането е първата отбрана на вашето тяло против нахлуването на бактерии. Когато се разболеем, кихаме по-често, тъй като тялото работи за унищожаване на непотребната слуз.

2) Протягане.

При дълго време стоене на едно място или по време на сън, млечната киселина се натрупва в тялото. Когато се протягаме, ние я раздвижваме. Този развой оказва помощ на мускулите да се включат в работата, приготвя тялото за физическо натоварване. Протягането води до по-бързо прекосяване на кръвта през съдовете, като по този метод се усъвършенства кръвообращението.

3) Прозявка.

Твърдението е, че прозявката оказва помощ на тялото да се насити с О2, се оказва неправилна. Най-научно обоснованата доктрина за това за какво се прозяваме, е регулирането на температурата на мозъка.

Може също да се прозявате повече, в случай че имате мигрена. По време на мигрена се образуват кръвни съсиреци в мозъка. Прозяването оказва помощ на мозъка ви да не съсирва кръвта. В допълнение, ние се прозяваме от отмалялост и унесеност. Наличието на кръв в лицето и мозъка усилва бдителността.

4) Хълцане.

Хълцането е “принудително спазматично стесняване на мускулите в основата на белите дробове (диафрагмата), последвано от бързо затваряне на гласните струни ”. Въздухът не може да попадне в белите дробове и удря гласните струни. Хълцането може да се провокира от горещи или пикантни храни, които нервират нерва покрай хранопровода, при преяждане, метеоризъм и даже стрес и мощни страсти.

Някои медикаменти също провокират хълцане.

5) Миоклонични пристъпи.

Това се случва, когато човек спи и стартира да усеща като че ли токов удар по тялото. Разбира се, след такава вълна от дейности, той незабавно се разсънва. Когато спите, дишането става по-рядко. Пулсът се забавя, мускулите се отпускат. Мозъкът възприема това като положение на гибел. Естествено, той се пробва да възвърне живота в тялото ви.

6) Подуване на кожата от влага.

Мозъкът възприема водата като място, което може да бъде хлъзгаво и има късмет да паднете и да се нараните. Ето за какво, на пръстите се появява един тип сцепление, което би трябвало да ни защищити от рухване.

7) Загуба наизуст.

Този развой се случва, тъй като мозъкът е кондензиран с негативна информация или мемоари. Те са разрушителни за душeвността. Следователно мозъкът изтрива тази “вирусна ” информация. Премахва ужасните мемоари и по този метод облекчава напрежението.

8) Настръхване.

Някои биолози считат, че настръхването е резултат от реакция за битка или бягство, както и увеличение на сърдечната периодичност, когато кръвта се изпрати до мускулите, с цел да им се даде спомагателен О2.

В науката този акт се назовава “фоликуларна хиперкератоза ”. В ежедневната връзка, от време на време го назоваваме “настръхване ”. Така, че то се появява, с цел да се понижи генерирането на топлота през порите в кожата. По този метод е по-лесно тялото да се затопли при студени климатични условия.

9) Сълзи.

“Рефлексните ” сълзи защищават очите и лигавицата от прахуляк, както и от други непознати тела, да влязат в тях. А “психологичните ” сълзи отвличат вниманието на индивида от болката, физическа или умствена.

Психологичните сълзи съдържат и естествено обезболяващо лекарство, наречено левцин-енкефалин, което ви кара да се чувствате по-добре след рев.

Вижте още: Лекарство против кашлица и простуда от природата

И главните сълзи, които могат да се нарекат “работни сълзи ”, поддържат вашата роговица (прозрачната предница на окото) наситена и омазнена, тъй че очите ви да не изсъхнат.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР