Тялото на Атанас Скатов е открито, информира БНР, като се

...
Тялото на Атанас Скатов е открито, информира БНР, като се
Коментари Харесай

Откриха тялото на алпиниста Атанас Скатов

Тялото на Атанас Скатов е намерено, осведоми БНР, като се базира на пакистанската организация, която обслужва експедицията на място. В момента хеликоптер на пакистанската войска го транспортира от Базовия лагер към Скарду.

Атанас Скатов почина след рухване при спускането си от Лагер 3 под втория най-голям връх на планетата – К2 (8611 м).  Първоначално бяха изпратени шерпи, които да търсят българина, само че по-късно уредниците на експедицията от обясниха, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен избавителен екип, по тази причина бе изпратен хеликоптер. По-късно спасителите оповестиха, че е открит със крепко въже (първо се смяташе, че се е скъсало), по тази причина догатките сега са, че алпинистът се е изпуснал от него.

Той бе част от огромна експедиция на К2 – е единственият измежду 14-те осемхилядника, който в никакъв случай не е бил изкачван през зимата поради тежките атмосферни условия.  Той е огромно предизвикателство и през лятото, а зимата носи спомагателна заплаха от лавини, температури, които доближават до под -50 градуса, както и мощни бурни ветрове. Досега никой планинар не е успявал да покори връх в студените месеци. До момента двама българи са стъпвали на К2. Пръв на върха стъпи Боян Петров през лятото на 2014 година, а пет години по-късно това направи и Стефан Стефанов.

До момента Атанас Скатов беше изкачил 10 осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха върховете К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи независимо и без О2 Чо Ойю – шестият по височина в света.  

" Разбрах за какво 20 години никой не е съумял да се качи над 7400 м под К2 ", написа той във фейсбук в по-рано тази година от базовия лагер под К2. „ Не е нужно да си на върха на К2, с цел да усетиш суровата мощ на естествените стихии. За страдание палатката ни не устоя на ветровете  през последните няколко дни на базовия лагер, само че ние към момента не се предаваме. Дори свикнахме с температурите, достигащи -30 градуса всяка вечер. Вече умерено може да живеем без отопление зимата в България. “ 

Преди 2 дни пък описа в изявление пред Българска национална телевизия, че има положително предусещане за експедицията. Прогнозите даваха подобаващи температури за нанагорнище, по тази причина Скатов нападна върха през днешния ден.  „ То е един късмет в този момент в случай че успеем, тъй като по-късно го дават трайно повреждане на времето, след 6-и, 7-и, 8-и, 9-и, 10-и е над 100 км/ч. “, описа той.

„ Вътрешното ми възприятие ми споделя, че шансът ми е доста огромен, въпреки всичко имам 21 експедиции. Знам, че постоянно може да се промени всичко, всяка една секунда. По-добре да се кача непосредствено на лагер 2, вместо да дремя тази нощ на лагер 1, в случай че човек се усеща задоволително добре в планината, по -добре да взима огромни дистанции едновременно ".

Поднасяме съболезнования на околните!

 
Изложба в памет на Боян Петров
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР