Тялото е много послушно. Колкото по-здраво е тялото, толкова е

...
Тялото е много послушно. Колкото по-здраво е тялото, толкова е
Коментари Харесай

Човек лъже не само другите, но и себе си. И създава нови болести ~ ОШО

Тялото е доста чинно. Колкото по-здраво е тялото, толкоз е по-послушно. Здраво тяло значи чинно тяло. Болното тяло е тяло, престанало да се подчинява - ти искаш да спиш, а тялото отказва; искаш да се храниш, а тялото отхвърля. Тяло, което престава да се подчинява, не е крепко, а тяло, което се подчинява, е крепко. Тялото те следва като сянка. Трудностите стартират, когато тялото престане да слуша. Хипнозата просто значи, че на тялото би трябвало да се подреди, би трябвало да бъде заставено, да извършва команди. Повечето заболявания са лъжливи. Почти петдесет % от нашите болести са лъжливи. Причината за повишаването на заболяванията в света се дължи на това, че се усилва човешкото лукавство. Опитайте се да осъзнаете това. С развиването на стопанската система и подобряването на икономическите условия количеството заболявания би трябвало да се понижи. Но това не се случва, тъй като човешката дарба да лъже продължава да пораства. Човек лъже освен другите, само че и себе си. И основава нови заболявания.  Например, в случай че човек има огромни тягост в бизнеса или е на границата на банкрута, може да не желае да одобри банкрута и да се опасява да излезе на пазара, тъй като знае, че му следва да се срещне със своите кредитори. И ненадейно се оказва прикрепен към леглото от болест. Но тази болест е рожба на неговия разум. В това има двойно предимство. Вече може да каже на всички, че точно заболяването му пречи да се грижи за бизнеса си - убедил е себе си в това, а в този момент убеждава и другите. Тогава заболяването става неизлечима. А в действителност това въобще не е болест, по тази причина колкото повече го лекуват, толкоз по зле ще се усеща той. 

Ако лекарството не може да те излекува, знай сигурно, че тази болест не се лекува с медикаменти - повода за заболяването е в нещо друго, тя няма нищо общо с медикаментите. Ти можеш да проклинаш медикаментите и да наричаш лекарите простаци, тъй като не могат да намерят уместно лекуване, можеш да опиташ аюрведическо или природолечение, можеш да опиташ с алопатия или хомеопатия - нищо няма да ти помогне. Нито един доктор няма да може да ти помогне, тъй като лекарят лекува единствено същинските заболявания, той няма власт над лъжливите. И най-интересното е, че вие продължавате да се занимавате с подобен жанр заболявания, тъй като желаете да ги запазите. Над петдесет % от женските заболявания са лъжливи. Жените от детството си запомнят тази формула - ще получиш обич, единствено когато си болна, другояче е невероятно. Когато дамата е болна, мъжът зарязва работата си, слага стола си до леглото й и седи до възглавницата й. Може да проклина себе си за това, което прави, само че все пак го прави. Затова всякога, когато дамата желае внимание от мъжа си, тя бързо се разболява. Затова се получава по този начин, че дамите боледуват съвсем от самото начало. Те знаят, че благодарение на заболяването ще накарат цялата къща да им играе по свирката.

Болният се трансформира в деспот, тиранин. Ако болен човек каже: „ Изключете радиото! “, то незабавно бива изключено. Ако каже: „ Изключете осветлението и лягайте да спите “ или „ Всички да си останат у дома, никой на никое място да не излиза “ - членовете на фамилията вършат, каквото им се каже. Колкото повече диктаторски трендове има в този човек, толкоз повече той боледува - кой би желал да засегне възприятията на болния? Но това е рисково. По подобен метод ние на процедура способстваме за неговата болест. Добре е, в случай че мъжът седи с дамата, когато тя се усеща добре - това е изцяло разбираемо. Но той несъмнено би трябвало да престане да бяга от работа, когато е болна и по подобен метод да поддържа заболяването й. Това е прекомерно неизгодна договорка. Когато детето е болно, майката не би трябвало да му обръща прекалено много внимание, другояче то ще боледува всякога, когато изиска внимание. Когато детето боледува, вълнувайте се за него по-малко, с цел да не сътвори в мозъка си асоциация сред заболяването и любовта. Детето не би трябвало да има усещане, че когато боледува майка му го гали по главата и му споделя приказки. Вместо това, майката би трябвало да го глези когато е щастливо, с цел да асоциира любовта с насладата и щастието. 

Ние свързваме любовта с нещастието, а това е доста рисково, тъй като значи, че когато човек се нуждае от обич, той се подлага на премеждия, след които да последва любовта. Всеки, който желае обич, заболява, с цел да получи обич. Всеки, който желае обич, заболява, тъй като знае, че заболяването носи обич. Но любовта в никакъв случай не може да бъде открита благодарение на заболяването. Запомни, заболяването носи състрадание, а не обич, а да бъдеш обект на състрадание е доста оскърбително и унизително. Любовта е нещо напълно друго. Ние нищо не знаем за любовта. 

Искам да кажа, че тялото следва нашите оферти - в случай че желаеме да се разболее, бедното тяло ще се разболее. За излекуването на сходна болест е подобаваща хипнозата. Това значи, че за лекуването на лъжлива болест е уместно лъжливо лекарство. Ако накараме себе си да повярваме, че сме заболели, можем да се накараме да повярваме, че не сме заболели и да се избавим от заболяването. 

От: „ Тук и в този момент. Беседи за живота, гибелта и предишните прераждания “, Ошо, изд. Шамбала 
Илюстрация: Deviantart / Osho by Svikramart

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР