Тя винаги е споделяла, че отдава успеха си на това,

...
Тя винаги е споделяла, че отдава успеха си на това,
Коментари Харесай

Жената, която промени завинаги медицинската грижа

Тя постоянно е споделяла, че отдава триумфа си на това, че в никакъв случай не се е отказвала или пък измисляла извинения. Тя е едно храбро момиче на своето време, което е помогнало на хиляди хора да намерят своя път към здравето. Тя е Флорънс Найтингейл - дамата, сложила основите на професионалната сестринска грижа.

Родена е на 12 май 1820 година в богато британско семейство и още от дребна е имала опция да пътува по целия свят. Когато избухва Кримската война, тя дружно с няколко сестри и монахини отпътува за фронта и непринудено стартира да се грижи за ранени бойци. Родителите й не утвърждават това, само че тя го прави срещу волята им.

До този миг е учила 3 месеца в институт за християнска здравна грижа в Германия. Оказва се обаче, че този интервал напълно не е задоволителен за осъзнаване на действителността в лечебните заведения. По това време в тях е бил пикът на инфекциите и паразитите, а хигиената била на нулево равнище. Хората, които работят там, също нямали визия за това по какъв начин би трябвало да се грижат за себе си. Всички тези проблеми единствено подтикват Найтингейл да се бори с действителността и да се отдаде на пациентите си.

Благодарение на неуморната си активност и простата религия в положителната хигиена, реализирана с твърдоглав труд, смъртността внезапно понижава. Често пациентите й я наричали " дамата с лампата ", заради късните обиколки, които е правила през нощта, с цел да ги наглежда и ревизира дали всичко с тях върви по проект... Планът към оздравяването и прибирането у дома, който досега мъчно бил изпълняван.



През лятото на 1856 година кримският спор е решен. Флорънс се завръща на родното си място в Англия, къето към този момент е фамозна и е посрещната като воин. Завръщащите се в родината бойци разказвали на всички места за " сестрата на фронта ", която неуморно се грижела за тях и по този метод се трансформирала в знак на промяната на здравната грижа. Кралицата я възнаграждава, като й подарява гравирана брошка, известна като " Найтингейл Jewel ", а държавното управление й отпуска премия от 250 0000 лири.

Флорънс употребява парите за своята идея, а точно - голяма промяна в - лечебните заведения към този момент са с канализация и вентилация, личният състав минава през наложително образование на място и стартират да се водят картони и списък на пациентите. Най-голямата й цел обаче е основаването на сестринско учебно заведение към болничното заведение " Св. Тома " в Лондон. Това е било първоло светско учебно заведение за сестри в света, в този момент част от King's College в Лондон.



За Найтингейл здравната грижа била предопределение. Тя е вярнала, че Бог я е основал с задача, която тя прецизно би трябвало да следва. Затова е предложила и " Хипократова клетва " за медицински сестри:

" Тържествено давам обещание пред Бога и в наличието на това заседание да прекарам живота си в непорочност и правилно да упражнявам специалността си. Ще заобикалям всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито умишлено ще раздам, някое нездравословно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да подкрепям и издигам положението на специалността и ще държа в загадка всички поверени ми случки, както и всички фамилни работи, пристигнали до моето схващане при упражняване на специалността ми. Ще се трудя почтено да оказвам помощ на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на тези, които са оставени на моята грижа. “

Благодарение на нея медицинските сестри към този момент не се гледат с отрицание от по-висшите пластове на обществото, а в противен случай - те към този момент са фактор, с който всеки би трябвало да се преценява. По време на международните войни те към този момент са многоуважавани от и пациенти.

Флорънс Найтингейл постоянно е казвала, че английските бойци са нейни деца. Може би заради тази причина тя в никакъв случай не се е омъжвала и не е имала свои, макар предлагането за брак, което получава на 22 години от млад публицист и което, след 7-годишно обсъждане, отхвърля. До края на живота си тя написа книги и не изоставя делото си, макар че е обездвижена и работи от къщи. За промените, които е инициирала, тя е наградена персонално от кралица Виктория с Орден на Червения кръст през 1883 година, с Орден за заслуги през 1907 година, а рождената й дата - 12 май - е избрана за Международен ден на медицинските сестри.



Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР