Тя регистрира докосвания почти като човешкото тяло. Учените изобретиха изкуствена,

...
Тя регистрира докосвания почти като човешкото тяло. Учените изобретиха изкуствена,
Коментари Харесай

Създадоха машина с чувство за допир в пръстите

Тя записва докосвания съвсем като човешкото тяло. Учените изобретиха изкуствена, сензитивна на досег повърхнина. Сензорната техника коства по-малко от 10 евро.

Нова разработка на Масачузетския софтуерен институт (MIT) може да докара до сензитивно усъвършенстване в роботиката и в ръчните протези.

Учените са изработили своята изкуствена ръчна повърхнина върху елементарна плетена ръкавица, налична във всеки магазин. Стотици датчици обаче регистрират докосванията и силата на натиска.

Екипът учени с началник Субраманиан Сундарам е употребявал фино фолио с дебелина 0,1 милиметра, което от всяка страна е построено от електропроводими нишки. Мрежата е изолирана на открито с лепило и фолио от полиетилен, се споделя в профилираното издание “Nature. ”

Точките на кръстосване на влакната образуват общо 548 разпределени върху цялата ръка датчици за напън. Учените са обучили ръкавицата да разпознава 26 разнообразни предмети от всекидневието: чаши, лъжици, ножици, писалки и така нататък Данните от датчиците били съхранени в невронна мрежа, с чията помощ системата „ научила “ да разпознава предметите, съгласно присъщия модел на натискане.

След това екипът основал база данни, в която присъщите модели на напън били свързани със фотоси на съответните предмети. Учените се надяват тяхната технология да способства за по-голяма точност в хващането на роботската ръка посредством комбинацията от образна информация и датчиците за напън.

„ Надяваме се роботите да могат да вършат това, което могат и хората, като да вземем за пример да мият чинии или да извършват други задания. Ако роботите би трябвало да могат да правят такива неща, те би трябвало да могат да разпознават обособените предмети доста добре “, споделя Сундарам в известие на Института. Защото, когато човек допира предмети, схваща защо става дума единствено от възприятието на досег.

Инфо: SPIEGEL ONLINE

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР