Тя очаква да получи информацията за разследванията в много скоро

...
Тя очаква да получи информацията за разследванията в много скоро
Коментари Харесай

Елена Йончева: Иван Гешев съобщи, че ще ни даде информация за разследванията, свързани с Бойко Борисов


Тя чака да получи информацията за следствията в доста скоро време. Главният прокурор Иван Гешев се е заел да спомага с спомагателни данни по време на срещата си с европейските депутати от Мониторинговата група за народна власт. Седем представители на разнообразни политически групи в Европейския парламент, измежду които и Елена Йончева, бяха на задача в България тази седмица. Общите им изводи са, че в страната има прекомерно огромна безотговорност за корупция, която дружно с неналичието на независимост на медиите, са извънредно съществени проблеми.

Още през юли т.г. стана ясно, че следствието за „ Барселонагейт “ не е прекъснато. Това заяви в писмо до Елена Йончена основният прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпностна Испания Алехандро Лузон Кановас. То е трансферирано към българската прокуратура заради повтаряне на юрисдикцията с българските управляващи. Съгласно европейската правосъдна процедура, когато едни и същи обстоятелства и условия, и едни и същи лица се проверяват от две прокуратури на две страни членки, следва следствието да се поеме от една от тях. В писмото категорично се уточняваше, че „ Тъй като българското следствие (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по справедливи аргументи, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи следствието. “

На въпрос на bTV дали у нея има голяма засегнатост и яд поради аудиозаписа на Бойко Борисов, в който заплашва да я изгори, и поради това е положила голямо изпитание мониторинговата група на Европейския парламент да се занимава с България и да пристигна в София, Елена Йончева заяви- „ всички ние сме жертва на тази система и в наш общ интерес е да създадем всичко този властнически модел на ръководство да не се върне “.

Не става дума единствено за корупция, а за обир, разяснява още Елена Йончева. Тя уточни, че корупцията е в резултат на неприятното ръководство, а то води до беднотия. Евродепутатът напомни, че по Плана за възобновяване и резистентност България чака милиарди евро европейско финансиране. Те могат да насърчат вложенията, да бъдат вложени в производства с висока добавена стойност, в опазване на здравето и в обучение, да създадат живота на българите по-добър, само че могат и да потънат, и никой да не разбере за тях. Това убива чувството за правдивост у българските жители, убива вярата, сподели тя.

Проблемът със свободата на публицистите е обвързван и с непрозрачното разпределяне на европейски средства за медиите, разясни Елена Йончева в отговор на въпрос. За 10 години по този метод ГЕРБ трансформира част от тях в PR организации на ръководството, уточни тя. Според нея това може да се промени като се вкарат правила, по които европейското финансиране да се разпределя.

Наблюдението на Мониторинговата група не е еднократен акт. Оттук нататък тя ще продължи срещите – на място или в Брюксел, както и натиска върху ръководещите в България, които и да са те, безапелационна беше Елена Йончева.

Тя дефинира политическата обстановка в страната като обнадеждаваща. Според нея най-важният принос на успеха на „ ИТН “ на изборите на 11 юли е отстраняването на ГЕРБ от власт. Колкото повече публичност даваме какво са създали някогашните ръководещи в последните 10 години, толкоз по-малка е вероятността някоя партия да влезе в сговор с тях, разяснява Елена Йончева. Тя показа, че европейските депутати са били впечатлени от диалозите си с президента Румен Радев поради неговата почтеност и искреност, както и от министрите на вътрешните работи Бойко Рашков, на правораздаването Янаки Стоилов, на културата Велислав Минеков и от вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Отношението на Българска социалистическа партия към Румен Радев е лакмус по какъв начин управлението на партията се отнася към промените в България след ръководството на ГЕРБ, счита Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР