Тя е категорична, че правителството „предлага фигура, непредвидена в Конституцията

...
Тя е категорична, че правителството „предлага фигура, непредвидена в Конституцията
Коментари Харесай

Мая Манолова: Борисов разказа басня за „независимия прокурор



Тя е безапелационна, че държавното управление „ предлага фигура, непредвидена в Конституцията – на така наречен „ самостоятелен " прокурор, който щял да проверява началника си – основния прокурор. За всеки правист в страната е ясно, че съгласно Конституцията няма „ самостоятелен " прокурор – написа го в член 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия показва, че без значение следствие може да се реализира от самостоятелна фигура, отвън системата на прокуратурата ".

„ Според държавното управление фигурата на „ самостоятелния " прокурор щяла да се избира от членове на Висш съдебен съвет – от прокурорската квота – които откакто излязат от Висш съдебен съвет обаче, остават подчинени на основния прокурор ", споделя още Манолова и прибавя, че вместо тези промени, могат да се подхващат потребни и ефикасни промени

„ Днес министър председателят не направи нищо от това. Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции. Затова назовавам маневрата в Министерски съвет от сутринта легенда. И приканвам господин Борисов да не вкарва в умишлена илюзия хората – номерът няма да мине ", счита още Манолова.

По думите й „ препоръчаните промени са явно противоконституционни и откакто кабинетът ги одобри „ незабавно ", все ще се откри орган, от оправомощените, който пък незабавно да сезира Конституционния съд ".

В края на позицията си Манолова е скептична, че „ опитът Венецианската комисия да стане част от ловката маневра на Борисов ще мине ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР