Тя е и единственият обикновен човек от народа, намерил място

...
Тя е и единственият обикновен човек от народа, намерил място
Коментари Харесай

Кой помни гроздоберачката на старата двулевка?

Тя е и единственият елементарен човек от народа, намерил място върху националната ни валута от това време, паралелно до лика на “пролетарския водач и учител” Георги Димитров върху 10-те и 20-те лв. и паметника “Шипка” върху банкнотата от 1 лев. Снимката е правена в ученическите й години.

Сега дамата е пенсионерка. Близо половин век след отпечатването на облика й се оказва, че пътят от дребния град до най-масовите банкноти е повече от инцидентен.

Всичко почнало през далечната 1960 година, когато 16-годишната Кина била ученичка в 10 клас в действителната гимназия в Сухиндол. Изпратили ги на есенна ученическа бригада на лозята край града да берат грозде. По това време през лятото и есента за младежите имаше наложителни училищен бригади.

Те вземаха интензивно присъединяване в прибирането на реколтата в помощ на кооператорите в Трудово-кооперативно земеделско стопанство. А Сухиндол от много време се слави като един от центровете на лозарството и винопроизводството.

По същото време в фамозното с качествените си лозя и вино населено място идва известният художник фотограф Любомир Чаракчиев. Той се среща с приятеля си Веселин Байчев и му предлага да направи с негова помощ фотоси за галерия.

От близо 200 девойки избира 16-годишната Кина и още три нейни съученички. Те се обличат в национални носии и софиянецът ги фотографира. Кадрите били за галерия в тогавашната Германска демократична република.

След известно време Любомир Чаракчиев не без горделивост оповестява на своите сухиндолски другари и модели, че една от фотосите е отличена с първа премия на фотоизложба в тогавашната Германска демократична република (ГДР). Той даже загатва, че е допустима появяването й и на други места.

После комисия на Българска народна банка сортира най-хубавите български фотоси, които би трябвало да послужат за илюстрации на банкнотите от емисия 1962 година И се стопира на тази. Защо е сложена навръх двата лв.? Съвсем съгласно традициите.

Открай време народът споделя: “Грозд дето е - два да стане, лев дето е - на два да се обърне”. И фактически, от 1962 година цялата страна стартира да се любува на красивата госпожица, изобразена на гърба на двулевовата банкнота.



Това е една от най-дълго задържалите се банкноти в обращение - цели 34 години!

Вълнението на Кина и околните й било голямо, а отплатата на страната за красивата българка - съвсем алегорична. Заради това, че ликът й е определен да украсява една от банкнотите, от Българска народна банка отпуснали на дамата еднократно 200 лева като тласък и подучване.
После из Сухиндол й лепват прякора Кина Двата лв.. Когато излиза емисията, Кина таман е родила щерка си. Свекърът се връща с нови двулевки, взети от банката, и ги хвърля в кошчето с думите: “На, да имаш майка си за спомен”. Кина Гърбова прекарала живота си в Сухиндол.

Тук тя приключва приблизително обучение. Още като ученичка среща и любовта на живота си - водачът Иван Гърбов, с който са дружно към този момент повече от половин век. През годините е работила главно в някогашния Винпром като хазаин и основен готвач. В родния град банкнотите с нейния лик провокирали повече злоба, а измежду чужденците, посетители на Сухиндол, учудване. Когато в предприятието пристигнели задгранични делегации и посетители, им показвали двулевката като своята горделивост.

Чужденците от капиталистическия свят не скривали своето удивление, че в социалистическа България върху новите банкноти е намерила място една елементарна жена от народа. При подписване на покупко-продажби била като лице на компанията. Французи, германци, англичани и американци нееднократно са я питали: “При нас на банкнотите са изобразени политически персони и крале - у вас за какво работничка?”.

Днес, както множеството си съграждани, тя и фамилията й се занимават със селско стопанство. Двата лв. с облика на Кина Гърбова от дълго време към този момент не са в обращение, само че даже и в този момент, когато тях от дълго време ги няма, от Българска народна банка не не помнят тогавашната гроздоберачка, въпреки и единствено с привет за празник.

Днес Кина е принудена да живее с съвсем мизерна пенсия, напоследък има здравословни проблеми, само че не се предава на тегобите. Преди време бе оповестена за почетен гражданин на града - чест, която изцяло заслужава!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР