Тя е била е консултантка на трима американски президенти и

...
Тя е била е консултантка на трима американски президенти и
Коментари Харесай

``Путин умее добре да се приспособява и може да оцелее, ако му позволим`` - DW

Тя е била е консултантка на трима американски президенти и е отговаряла за координацията на американската политика по отношение на Европа и Руската федерация - Фиона Хил, известна експертка в областта на външна политика, която се занимава главно с Русия под ръководството на Владимир Путин. Ето какво споделя Хил в предаването на Дъждовни води " Конфликтна зона ":

В Украйна се готвят за нова съветска атака до три месеца, както и за нова готовност с към 200 хиляди души, даже не изключват ново съветско нахлуване към Киев. Как смятате, каква е тактиката на Путин?

Фиона Хил: Оценката на Украйна е рационална. Знаем, че при първия опит Путин не съумя да превземе Киев, Зеленски не избяга, а украинското държавно управление не падна. Но безспорно Путин към момента се стреми да накара Украйна да капитулира по един или различен метод. И в случай че счита, че нов удар против Киев ще бъде сполучлив, несъмнено, ще се опита да го предприеме. Мисля, че огромният брой войски, съсредоточени на границата с Беларус, неотдавнашното посещаване на Путин в Беларус и срещата му с беларуския водач Александър Лукашенко също демонстрират, че Путин е решен да продължи войната - в сходство със своя нрав. Той не е приключил това, което си бе сложил за цел през февруари 2022-а година и е твърдо решен да го довърши.

Но през последните месеци виждаме по какъв начин Путин търпи унизителни провали в Украйна. Руската войска се оказа неспособна да превземе и задържи по-големи елементи от територията на страната. Не губи ли Путин войната и какъв брой мъчно му е да признае това?

Фиона Хил: Мисля, че всичко това наподобява по този начин от наша позиция - не съм уверена, че и Путин вижда нещата по същия метод. Възможно е и той да не получава цялата информация - сведенията, които имаме ние, не стигат до него. Освен това в Русия може да преглеждат западните известия като агитация. Знаете, че за Путин тази война е и осведомителна. Но по време на цялата си кариера Путин потвърди, че е безсърдечен и е подготвен да заплати всякаква цена.

" Ню Йорк Таймс " разгласява репортаж за войната в Украйна, в който бе представен източник от Кремъл, доближен на Путин. Той твърди, че Путин е подготвен да пожертва до 300 хиляди съветски военнослужащи - хората, които бяха вербувани или мобилизирани. За него загубата на човешка мощ не е огромна покруса или нещо, което би трябвало да се схване съществено. Затова е подготвен да докара нещата до дъно и това е казусът, пред който сме изправени в този момент.

А информацията за вътрешна приложимост, която е предопределена за руснаците? Вече е напълно ясно, че бойните дейности не престават по-дълго, в сравнение с са очаквали руснаците. Има и метод Москва може да показа тази инвазия и възможната договорка, която може да последва, като своя победа? И да каже примерно, че задачата е изпълнена?

Фиона Хил: Всичко това е много комплицирано. Искам да кажа, че в случай че приказваме за главните цели на Путин, те не са се трансформирали. Но за елементарния руснак те сигурно са се трансформирали. На хората им споделяха, че това е специфична военна интервенция, която ще завърши за малко. Украйна трябваше до седмица-две да капитулира и всички връзки сред Украйна и Русия да бъдат уредени. Това не стана.

Повечето руснаци смятаха, че ще следят тази война отдалеко, че няма да вземат участие в нея и че не носят отговорност за нея. След решението на Путин за мобилизацията обаче това към този момент не е по този начин. Виждаме, че от февруари насам един милион руснаци са напуснали страната. Това са хора, които явно са били срещу войната и не са желали да отидат в армията. Респективно войната е засегнала директно един милион души, както и всички техни близки и другари. Знаем, че в доста кръгове в Русия войната не е известна. Има доста съветски предприемачи, които са потърпевши от нея. Всички връзки сред Русия и нейните съседи пострадаха. Държави като Казахстан, Армения и Молдова да вземем за пример преразглеждат връзките си с Русия. А и изследванията на публичното мнение демонстрират, че от ден на ден руснаци са " за " преустановяване на войната.

Досега съдружниците от НАТО и други сътрудници на Украйна се гордееха с единството си. Но договарянията по последния пакет от наказания на Европейски Съюз да вземем за пример бяха избрани от дипломати като яростни. Не Ви ли безпокои това, че в единството на Запада стартират да се появяват пукнатини?

Фиона Хил: Загрижена съм, тъй като считам, че това в действителност приказва за недоумение на обстановката, в която се намираме. Независимо дали ни харесва или не, Владимир Путин е оповестил война на Запада, което е правил доста пъти. Достатъчно е да погледнем предходни негови изказвания. Това не е мой разбор, не хиперболизирам - споделил го е самият Путин.

Студената война прерасна в гореща. А борбата за бъдещето на Украйна в действителност е борба за европейската сигурност. Дълго време не го осъзнавахме - постоянно реагирахме единствено на Русия и съветския разказ. Също по този начин считам, че би трябвало да взаимодействаме с Русия и да разберем какво място заема тя в Европа. Но не можем да отхвърляме обстоятелството, че Русия и Владимир Путин са ни оповестили война.

Проблемът е, че доста европейски страни отхвърлят това и по тази причина нещата са толкоз проблематични. Честно казано, те се пробват да заровят главата си в пясъка като щрауси и да се преструват, че това не се случва. Е, извинете ме - случва се.

В книгата си наричате Путин " занаятчия на оцеляването ". Може ли той да оцелее и в този момент?

Фиона Хил: Всъщност може. Путин умее добре да се приспособява и може да оцелее, в случай че му позволим - в смисъл да надделее в тази политическа и осведомителна война и във войната в Украйна. Ако Путин бъде подложен на напън, това, несъмнено, няма да е изненадващо поради голямата стратегическа неточност, която направи. Но той може да бъде безсърдечен и да играе толкоз мръсна игра, че да продължи да води тази война още известно време. Така че доста зависи от нас.

Как виждате бъдещето на Русия - с или без Путин - и по кое време ще завърши сегашният спор?

Фиона Хил: Руснаците, почтено казано, до неотдавна живееха по-добре от всеки път. Всеки, който е бил в Москва, може да се убеди в това, а и в останалата част на страната също. Но в този момент Путин върна времето обратно. В някои връзки той се пробва да върне времето обратно към 80-те години на XIX век, а в някои връзки - към 50-те години на XX век, към епохата на Сталин - с преследванията и репресиите.

Много руснаци виждаха бъдещето си в това да останат свързани с Европа. Помислете за всички руснаци, които живеят в Европа, които работят в Европа, за всички мултинационални компании, които са основани в Европа, за търговията, за икономическите връзки - всичко това в този момент е разрушено. Има доста компании, които в никакъв случай повече няма да влагат на съветския пазар. Той няма да бъде същият като преди, даже глобите да бъдат анулирани. Сега украинците ще ненавиждат руснаците за генерации напред. Много руснаци в този момент се усещат като новобранци, двойни новобранци, по този начин както честните германци са се чувствали през 40-те години на предишния век и директно след Втората международна война. Пътят обратно ще е дълъг. Но не е неосъществим.

Знаем, че страните могат да се възвръщат, само че ще е доста мъчно. Това е, с което ще се сблъскаме в бъдеще, е следното: ще стартираме още веднъж да мислим по какъв начин да взаимодействаме с Русия в Европа, в новия европейски подтекст на търговия, стопанска система и сигурност,както и по какъв начин да възстановим Украйна и да възстановим връзките сред Украйна и Русия - това ще бъде главният проблем.

Европа се промени от тази война. Светът се промени - тази война засегна целия свят. Намираме се в един от тези повратни моменти в европейската и международната история, в който бъдещето към момента е доста неразбираемо.

Заглавието е на OFFNews

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР