Творческите професии са под сериозна заплаха от изкуствения интелект(снимка: CC0

...
Творческите професии са под сериозна заплаха от изкуствения интелект(снимка: CC0
Коментари Харесай

Изкуственият интелект започна да отнема работата на художници на игри


Творческите специалности са под сериозна опасност от изкуствения разсъдък
(снимка: CC0 Public Domain)

Генеративните AI системи започнаха да лишават работните места на художници на игри в Китай. С помощта на изкуствения разсъдък, който генерира изображения, двама души евентуално могат да свършат работата, която до неотдавна се вършеше от десетима.

С стартирането на невронни мрежи като DALL-E 2, Midjourney и Stable Diffusion през 2022 година, потребителите започнаха елементарно да основават чертежи по текстови описания. А през последните няколко месеца китайските компании за видеоигри – от софтуерни колоси до самостоятелни разработчици – внедриха тези стратегии в проектирането и основаването на герои, фонове и рекламни материали.

Големи китайски софтуерни компании като Tencent и NetEase от години се пробват да понижат разноските за разработка на AI игри, отбелязва Rest of World. През март тази година приключенската игра Naraka: Bladepoint на NetEase вкара краткотрайна функционалност, която разрешава на играчите да основават нови „ скинове “ на аватари, употребявайки лична стратегия с изкуствен интелект на компанията.

Китайският пазар на служащи за игрите беше разрушен, откакто през 2021 година държавното управление замрази лицензирането за няколко месеца, оставяйки хиляди разработчици без работа. През последната година броят на работните места на илюстраторите е намалял с към 70% – освен заради натиска на регулаторите и забавящата се стопанска система, само че и поради взрива на изкуствения разсъдък.

Джефри Динг, доцент от университета “Джордж Вашингтон ”, който учи развиването на AI в Китай, счита, че напредъкът на изкуственият разсъдък може да усили конкуренцията и да сътвори нови благоприятни условия, само че също по този начин може да понижи необятния диапазон от работни места, които сега се заемат от хора с компютри.
още по темата
Според него, действителността може да се окаже такава, в която AI ще измести доста служащи, освен художници, само че също юристи и хора, ангажирани с писателски услуги.

Китайското държавно управление подхваща стъпки за контролиране на изкуствения разсъдък. През януари локалният орган за контрол на интернет вкара нов закон, изискващ от генераторите на дълбоки имитации да етикетират ясно наличие, което може да подведе обществеността.

Този месец регулаторът разгласява законопроект, прилагащ същото предписание към генерирани с изкуствен интелект изображения и видеоклипове, добавяйки, че AI би трябвало да зачита авторските права.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР