tvn.bgОстава седмица до 31 октомври 2019 г. – четвъртък, когато

...
tvn.bgОстава седмица до 31 октомври 2019 г. – четвъртък, когато
Коментари Харесай

Остава седмица за деклариране на авансов данък

tvn.bg

Остава седмица до 31 октомври 2019 година – четвъртък, когато е крайния период да се заявява дължимият предплатен налог за приходи на физически лица, получени през третото тримесечие на годината.

За това припомнят от Национална агенция за приходите. Всяко дружество или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица приходи отвън тези по трудов контракт и е задължено да удържа налог, би трябвало да подаде  Декларация по член 55, алинея 1 от ЗДДФЛ и по член 201, алинея 1 от ЗКПО за дължими налози (образец 4001). Авансовият налог удържан за приходите от наем, от друга стопанска активност и за паричните приходи от други източници също се заявява в този период. Това се отнася за  наемодателите, когато наемателите са физически лица, за самоосигуряващи се и за записаните аграрни стопани, които следва да дефинират и заявяват дължимия предплатен налог за получените приходи през третото тримесечие, в това число и от дотациите през интервала. Декларацията се подава и от физически лица, в случай че предприятието или самоосигуряващото се лице, което им е изплатило прихода, не е задължено да удържа и надлежно да внася предплатения налог.

Физическите лица могат да заявяват пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което през четвъртото тримесечие на годината им изплаща приход от наем, от друга стопанска активност или паричен приход от други източници, че желаят да им бъде удържан предплатен налог. При неналичието на документално декларирано предпочитание от страна на физическите лица, предприятията и самоосигуряващите се лица – платци на съответните приходи, по закон не следва да удържат предплатено налог за приходите, изплатени през четвъртото тримесечие на годината. Желанието за удържане на предплатен налог може да бъде декларирано в образеца на сметка за изплатени суми, която може да бъде открита на интернет страницата на Агенцията – www.nap.bg.

Декларацията за дължими налози (образец 4001) се показва в Национална агенция за приходите и за окончателните налози, удържани върху приходите на задгранични физически лица (например върху хонорари за услуги, неустойки, компенсации, стипендии за образование в България, приходи от лихви и други), както и за окончателните налози върху приходите от дивиденти и други, дължими от локални и задгранични физически лица. Формулярът се подава и за налози при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като да вземем за пример налози върху дивидентите и ликвидационните дялове в интерес на непознати компании и локални сдружения, които не са търговци, в това число общините.

Най-удобният метод за подаване на декларацията за дължими налози е използването на електронните услуги на Национална агенция за приходите посредством електронен автограф или ПИК. Повече информация за попълване на декларациите и за заплащане на дължимите налози клиентите на Национална агенция за приходите могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един диалог.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР