Твърдения за сплашване на избиратели и други нередности в изборния

...
Твърдения за сплашване на избиратели и други нередности в изборния
Коментари Харесай

Муххарем Индже: Ерата на печелене на избори с измама свърши

Твърдения за заплашване на гласоподаватели и други нередности в изборния ден постъпиха от региона на Югоизточна Турция през днешния ден, оповестява ДПА.

В центъра на доста от тях е град Суруч, окръг Шанлъурфа, който и на 14 юни стана сцена на принуждение в предизборната акция. Тогава четирима души бяха убити, а осем ранени при конфликт сред симпатизанти на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

Турски медии разпространиха изказвания, че в една от изборните урни в Суруч е имало " всеобщ избор ", а също и че членове на разнообразни секционни комисии са били удряни, предава Българска телеграфна агенция.

Частната организация Демирьорен (ДХА) заяви, че трима души са били ранени в Суруч при свада сред две групи гласоподаватели, пристигнали да гласоподават. Причината за зародилия спор, в който е било употребявано огнестрелно и хладно оръжие, не е известна. Спорът завършил с намесата на полицията.

Също в региона на Суруч турската полиция залови през днешния ден в автомобил четири чувала с авансово подпечатани бюлетини. Трима души са арестувани.

Бюлент Тезджан, представител на главната опозиционна мощ в страната - Народнорепубликанската партия (НРП) - съобщи, че наблюдаващи са държани отвън изборни секции в Шанлъурфа с " удари, закани и офанзиви ". В Суруч, по думите на Тезджан, " въоръжени хора обикалят очевидно и заплашват изборната атмосфера ".

Одри Главър, ръководителка на задачата на Службата за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), се оплака, че наблюдаващи на тази работа не участват в Шанлъурфа.

" Не сме допускани ", сподели тя. " Това е зона, където не може да се отиде ", добави Главър, уточнявайки, че ограничаването е от съображения за сигурност и се отнася до зона, която се простира на двайсетина километра от сирийската граница.

НРП изиска по-рано през днешния ден Висшата изборна комисия да предприеме дейности по отношение на изказванията, че изборни наблюдаващи не са допускани до някои секции. Кандидатът за народен представител на НРП Мехмет Али Челеби написа в Туитър, че някои наблюдаващи на партията в Суруч са били физически нападнати.

Мухаррем Индже, претендентът за президент на НРП, апетитен за основен противник на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, прикани симпатизантите си да не губят вяра пред проблемите със сигурността и да гласоподават.

" Каквото и да вършат, те ще изгубят ", написа в Туитър Индже. " Ерата на печелене на избори с машинация свърши... Ще защитя вашите гласове с риск за живота си и ние ще успеем ", гласи туитът.

Мерал Акшенер, кандидатката на " Добра партия ", също прикани държавното управление да отбрани правото на глас на жителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР