Твърдението за нарушаване на патенти поставя началото продължителна и скъпа

...
Твърдението за нарушаване на патенти поставя началото продължителна и скъпа
Коментари Харесай

Moderna съди Pfizer и BioNTech заради технологията за ваксина срещу COVID-19

Твърдението за нарушение на патенти слага началото продължителна и скъпа правосъдна борба
Производителят на ваксини Moderna завежда дело против фирмите Pfizer и BioNTech, потвърждавайки, че неговите съперници копират новаторска технология, която Moderna е създала години преди пандемията от COVID-19, оповестява New York Times.

Твърдението за нарушение на патенти слага началото на това, което може да се трансформира в продължителна и скъпа правосъдна борба сред фирмите, стоящи зад имунизациите, които избавят милиони животи по света, употребяващи сходна РНК или иРНК технология.
Исковете на Moderna настояват, че Pfizer и BioNTech са копирали основни характерности на патентованата технология, в това число осъществяване на същата химическа трансформация на тяхната иРНК и ориентиране към същия вид протеин, прочут като шипов протеин, в който учените на Moderna са пионери години по-рано.
Експерти споделиха, че правосъдният спор на Moderna, без значение от изхода му, е малко евентуално да попречи на достъпа на популацията до ваксини против COVID-19. Въпреки това резултатът може да диктува дали Pfizer или Moderna управляват и печелят повече от доходоносната здравна технология.

„ Битката в действителност е кой ще бъде в бъдеще главният източник, от който може да се наложи да купуват лиценз други компании “, сподели Амит Сарпатвари, специалист по фармацевтична политика и право в Харвардското здравно учебно заведение. За Moderna, сподели той, „ установяването на тяхната благосъстоятелност и тяхното владичество в технологията ще приготви сцената за бъдещи хонорари, които те ще получат “.
В документите по две заведени правосъдни каузи Moderna твърди, че Pfizer и неговият сътрудник в създаването BioNTech са нарушили три патента, които Moderna е подала сред 2011 година и 2016 година, свързани с нейната mRNA технология. Едното дело е заведено в Окръжния съд на Съединени американски щати в Масачузетс, където е основана Moderna, а другото е в Германия, където се намира BioNTech.
Джерика Питс, представител на Pfizer,съобщи, че Pfizer и BioNTech са „ сюрпризирани от правосъдния спор “ и „ остават уверени “ в тяхната интелектуална благосъстоятелност, подкрепяща имунизацията. BioNTech сподели в изказване, че неговата „ работа е истинска и пламенно ще се пази против всички обвинявания за нарушение на патенти “.
Moderna търси обезщетение, което може да включва възнаграждения и пропуснати изгоди от облаги, понесени от март, когато компанията съобщи, че ще стартира да ползва своите патенти, в по-богатите страни, откакто преди този момент даде обещание да не го прави по време на изключителната пандемия. Съдебните каузи на Moderna гласят, че компанията няма да търси обезщетение от продажбите на Pfizer на нейната инжекция в най-бедните страни в света. Те също по този начин споделиха, че компанията няма да преследва никакви вреди, които биха били отговорност на държавното управление на Съединени американски щати, което е закупило стотици милиони дози от имунизацията на Pfizer-BioNTech.
Кристофър Ридли, представител на Moderna, сподели, че компанията ще остави размера на компенсацията за съдилищата и че няма да дава оценка. Но Джейкъб С. Шеркоу, специалист по биотехнологично патентно право в Юридическия лицей на Университета на Илинойс, пресметна, че в случай че правосъдният спор на Moderna успее, Pfizer може да бъде заставен да заплати десетки милиони долари обезщетение – дребна част от общите продажби на своята ваксина против COVID-19, която доближи рекордните 36,8 милиарда $ през 2021 година
Moderna работи върху технологията за други инфекциозни болести години наред преди появяването на COVID-19. Компанията влага милиарди долари, събрани от вложители, в създаването на технологията, като в същото време получи забележителна държавна поддръжка. Съединени американски щати са дали на компанията повече от 10 милиарда $ за създаване и тестване на имунизацията и закупуване на дози.

Източник: бТВ
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР