Твърдението, че НАТО ни охранява е популистко, заяви пред бТВ

...
Твърдението, че НАТО ни охранява е популистко, заяви пред бТВ
Коментари Харесай

Според военния министър упованието, че НАТО ни пази е популизъм

Твърдението, че НАТО ни охранява е популистко, съобщи пред бТВ служебният министър на защитата Димитър Стоянов в подтекста на полемиките за даване на военна помощ на Украйна.    

Припомняме, съгласно него България не би трябвало да дава на отбраняващата се украинска страна старите си руски тежки оръжия, с цел да не понижи отбранителните си качества.  

По думите на Стоянов във Вашингтонския контракт на НАТО е записано, че всяка една страна би трябвало да има личен защитителен капацитет и „ чак тогава “ идва член 5 за груповата защита.

Той стимулира по този метод и тезата си,  че България би трябвало да закупи междинни самолети за защита на въздушното ни пространство до момента в който дойдат новите  F-16, тъй като съгласно него в задачите по еърполисинг би трябвало да вземат участие българските Военновъздушни сили, а освен самолети на съдружниците.    

В реалност в документите на НАТО задействането на член 5 и не е обвързано с условия за отбранителните качества на нападнатата страна.  

Същевременно е погрешно, че по силата на договорите на НАТО България е задължена във всеки миг да поддържа лични самолети за еърполисинг. Словакия, която даде старите си руски самолети на Украйна, към този момент има контракт за защита на въздушното й пространство от военновъздушните сили на Челия и Полша.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР