Твърдението, че договорът за доставка на медицински хеликоптери включва обучение

...
Твърдението, че договорът за доставка на медицински хеликоптери включва обучение
Коментари Харесай

Гвоздейков уличи предшественика си Христо Алексиев в лъжа за договора с медицинските хеликоптери

" Твърдението, че договорът за доставка на медицински хеликоптери включва образование на водачи и медицински екипи не дава отговор на истината. ", сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов “ във връзка думите от през днешния ден на служебния министър Христо Алексиев, че договорът е и за образование на водачи и на медицински екипи в действителни условия.

Гвоздейков сподели контракта за наем в ефир и изясни, че цялата документи по публичната поръчка е обществена и елементарно налична, и всеки може да ревизира достоверността на тези изказвания.

„ Това е поръчка за услуга, която включва доставката на 2 медицински хеликоптера с екипажите, които да ги пилотират и техническия състав, който да ги поддържа. С това се изчерпват всички действия на изпълнителя “, изясни Георги Гвоздейков. Той акцентира, че според изискванията на извършената процедура е ангажимент на страната да обезпечи медицинския състав и да го приготви, да обезпечи оперативните бази и хангарите, където да домуват двата хеликоптера.

Транспортният министър разяснява и ценовата оферта на определения реализатор. „ Офертата е за 18 млн. лв. и на никое място в нея не излиза наяве какъв брой е заплащането за летателен час. От документите излиза наяве, че има два разновидността за заплащане по контракта – с предплатено заплащане и без, като това е по избор на изпълнителя “, разяснява транспортният министър. И добави, че според изискванията страната би трябвало да заплаща по 1 млн. лв. на компанията всеки месец, без значение дали са изпълнявани полети или не.

От думите му се разбра и че не е изчистен и въпросът с оперативните бази, където би трябвало да домуват летателните средства. „ Едната база е записано, че ще бъде Летище София, което е гражданско летище, а другата е в Долна Митрополия, където няма лицензирана летателна площадка “, заяви министър Гвоздейков.

Със заемането на поста на министър на превоза Гвоздейков приключи самодейността на предшественика си за подписването на контракт за наем за хеликоптери за интервала до момента в който станат подготвени поръчаните от България. Според Гвоздейков първият хеликоптер, благосъстоятелност на България, ще дойде през декември. До тогава системата за незабавна здравна помощ би трябвало да построи най-малко още 12 точки, които да могат да одобряват незабавните екипи. В момента такива построени има единствено в София, Варна, Плевен и Пловдив. Страната получава безплатно финансиране по Националния проект за възобновяване и резистентност за покупка на 6 броя нови хеликоптера и създаване на системата HEMS, която съставлява система за въздушно избавяне и превоз на потърпевш от мястото на случая до лечебно заведение.

Гвоздейков зададе и още няколко въпроса към предшественика си:
Защо е (бел. р. Гвоздейков беше шеф на дружеството) и е изхвърлил труда на специалистите в кофата, откакто са обезпечили първия хеликоптер, с цел да започва активността по HEMS още през месец май.И за какво е оповестил процедура по социална поръчка за доставка на услуга и я разпорежда на външен реализатор (аутсорсинг), а не афишира социална поръчва за обезпечаване на два хеликоптера на " изсъхнал лизинг " (т.е. чартърен без екипаж) в случай, че България разполага с най-малко осем готови водача.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР