Турция засега запазва балансираната си позиция по отношение на конфликта

...
Турция засега запазва балансираната си позиция по отношение на конфликта
Коментари Харесай

Турция стъпва по тънък лед в конфликта Украйна-Русия

Турция към този момент резервира уравновесената си позиция във връзка с спора в Украйна, само че наподобява тази задача става все по-трудна. Страната има решаваща дума в използването на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща прекосяването през черноморските проливи, а през вчерашния ден Киев изиска от нея да попречи на прекосяването през Босфора и Дарданелите на съветски бойни кораби. Това сложи в деликатна обстановка Турция, разкъсвана сред участието си в НАТО и мощните връзки с Русия, стратегическите си стопански връзки и с двете воюващи страни, отговорностите си по Конвенцията от Монтрьо и напъните да остане неутрална в спора досами границите ѝ, написа Българска телеграфна агенция. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 996
Тази колебливост пролича и в коментара на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред в. " Хюриет " във връзка на използването на Конвенцията от Монтрьо. Той изясни, че Турция ще приложи конвенцията, в случай че спорът сред Украйна и Русия бъде разгласен за война в юридически смисъл, само че даже и тогава не би могла да попречи на прекосяването през проливите на съветски бойни кораби, които желаят да се завърнат в базите си в Русия. Това, както изясни Чавушоглу, също е заложено в Конвенцията от Монтрьо. 

" До през днешния ден Турция постоянно е прилагала конвенцията от Монтрьо без съмнение. Турция може да спре прекосяването на бойни кораби през проливите ", сподели той. " В Конвенцията от Монтрьо обаче има още нещо. Ако има искане от някоя от страните във войната корабите й да се завърнат в личните си бази, то тогава би трябвало да й бъде обещано позволение ", сподели министърът.

Говорителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Йомер Челик в същото време открои в изявление през вчерашния ден привързаността на своята страна към НАТО в подтекста на спора. 

" Ние, несъмнено, ще действаме в границите на откритите от НАТО правила. Като съдружник в НАТО Турция поддържа градивна позиция до момента. Занапред тя ще продължи метода си на мощен член на НАТО ", съобщи Челик.

По отношение на Конвенцията от Монтрьо Челик сподели, че Турция е направила нужните подготовки.     
" Изготвени са проекции за разнообразни положения, пред които може да бъдем изправени по отношение на Конвенцията от Монтрьо, подготовките са приключени, все още са изцяло изпълнени нужните подготовки както в юридически, по този начин и в дипломатически аспект. Естествено, продължаваме да следим процеса ", сподели той.  
 
Натиска над държавното управление ускори и турската съпротива, която насочи предизвестия за държанието на страната в рецесията. Въпреки другите си позиции във връзка с метода към обстановката, всички опозиционни представители бяха единомислещи в едно - че Турция би трябвало да " пипа деликатно ".

Лидерът на водещата опозиционна мощ - Народнорепубликанската партия (НРП) - Кемал Кълъчдароглу упрекна ръководещите за зависимостта от Русия, на която в последните години е била обречена Турция.

" Още от 2019 година предизвестявам държавното управление. Не можете да обвързвате толкоз доста стопанската система на една страна с друга страна ", съобщи той, представен от в. " Сьозджу ". Що се отнася до връзките с Русия " всички би трябвало да знаем цената на това да бъдем толкоз подвластни в стопанската система, туризма, природния газ ", добави той.

Кълъчдароглу открои значимостта на Конвенцията от Монтрьо от позиция на турската сигурност и акцентира, че страната би трябвало да остане привързана и вярна на документа. 

" Конвенцията от Монтрьо не би трябвало да се ползва по друг метод съгласно нечии хрумвания. Обръщаме внимание на държавното управление за това. Всяка неверна стъпка ще ни коства скъпо ", предизвести той.

За осъществяване на Конвенцията от Монтрьо настояха и " Добра партия " и прокюрдската Демократична партия на народите. Лидерката на " Добра партия " Мерал Акшенер предизвести ръководещите, че би трябвало да сведат до най-малко отражението на спора върху Турция. 

Несъмнено държавното управление също осъзнава, че стъпва върху тъничък лед в метода си по отношение на рецесията, а всяка неверна стъпка може да потопи страната в дълбоки води, от които стопанската система й мъчно ще успее да изплува. Дори и да съумее да резервира относителна индиферентност, Турция няма по какъв начин да мине изцяло незасегната от спора. Достатъчно е да се погледнат статистиките в туризма, където съветските и украинските туристи съставляват близо 30 на 100 от общия поток на задграничните туристи в Турция. В този смисъл може да се чака, че възможен отлив на посетителите от двете страни би имал гибелен резултат върху приходите от туризъм на Турция. Наред с това страната е мощно подвластна от Русия и Украйна и във връзка с вноса на пшеница. Руският газ пък покрива над 30 на 100 от потреблението на страната. Според отчет на Комисията за контролиране на енергийния пазар през 2020 година Турция е обезпечила 33,6 на 100 от потребностите си от синьо гориво с импорт от Русия.

" Путин удари освен Украйна, а и нашия самун, туризъм и газ " - по този начин в резюме показа обстановката в заглавие през днешния ден в. " Коркусуз ". Измерението на следствията за Турция от спора занапред ще се прави оценка, само че анализатори още занапред правят оценка, че точно тя ще бъде най-засегнатата страна след двете воюващи страни.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 996  Германия не съумя да изпрати дори каски на Украйна Германия не съумя да изпрати дори каски на Украйна  Конфликтът в Украйна може да принуди 5 млн. души да изоставен страната Конфликтът в Украйна може да принуди 5 млн. души да изоставен страната  Жан-Ив льо Дриан: Путин желае да извади Украйна от картата Жан-Ив льо Дриан: Путин желае да извади Украйна от картата
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР