Турция започва възстановяването на 150-годишен мост над Резовска река, който

...
Турция започва възстановяването на 150-годишен мост над Резовска река, който
Коментари Харесай

Турция възстановява моста на Вълчан войвода

Турция стартира възобновяване на 150-годишен мост над Резовска река, който я свързва с България. Само една от трите арки на Вълчановия мост е в по-добро положение. Управителят на Къркларели Осман Билгин съобщи, че подготовката за реставрацията на моста „ Волчан “, както го назовават в Турция, е завършила и скоро ще стартира осъществяването на плана. По думите му той ще способства за заздравяването на връзките сред България и Турция и от него ще завоюват и двете страни, защото това е един незабравим туристически обект.

„ Искаме да върнем моста за бъдещите генерации в положението, в което е бил преди, да остане като исторически монумент “, добави Билгин.

Името на моста идва от легенда, че парите за градежа били дадени от Вълчан челник. Противоречиви са данните кой и по кое време го е разрушил. Според една от версиите това са създали турците, с цел да не могат по него да минават немски войски по време на Втората международна война, а съгласно друга - това е станало при започване на студената война от българска страна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР