Турция започна военната си операция източно от река Ефрат в

...
Турция започна военната си операция източно от река Ефрат в
Коментари Харесай

Турция нападна Сирия

Турция стартира военната си интервенция източно от река Ефрат в Сирия против силите на сирийските кюрди, които съгласно турските управляващи са терористи, оповестяват международните осведомителни организации.
Началото на интервенцията беше оповестено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като задачата ѝ била да се ликвидира " терористичния кулоар ".
Операцията е озаглавена " Извор на мира ".
Според Ердоган интервенцията се организира освен против милициите на сирийските кюрди, които съгласно Анкара са свързани със неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), само че също по този начин и против терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ).
" Започна интервенция " Източник на мир " на турските въоръжени сили дружно с (опозиционната) Свободна сирийска войска против Кюрдската работническа партия и групировката " Ислямска страна " в Северна Сирия. Нашите цели са да унищожим терористичния кулоар, който се пробват да основат на южните ни граници, както и да донесем мир и успокоение в района ", написа турският държавен глава в " Туитър ".
Според сирийската държавна телевизия турската войска е направила бомбардировки по град Рас ел Айн в северозападната част на провинция Хасака, също по този начин е било ударено село Ал Маджараф в покрайнините на града и позиции на сирийските кюрди в Ал Машраф и Харбат ал Банат.
Според телевизия " Ихбария " се следи бягство на бежанци от град Рас ел Айн.
По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу уточни, че Анкара ще осведоми всички наранени страни и сирийското държавно управление за интервенцията в Североизточна Сирия.
Ердоган сподели през предходната седмица, че решението за турска интервенция в Северна Сирия, източно от река Ефрат, може да бъде взето в околните дни. Турският президент означи, че основните цели на Анкара ще бъдат прочистването на пограничната с Турция сирийска територия от силите за самозащита на сирийските кюрди, да се сътвори зона за сигурност там и заселването на сирийски бежанци, които Турция не можела безпределно да приютява.
Съединени американски щати от своя страна отхвърлиха да вземат участие във военната интервенция на Анкара и оповестиха изтеглянето на войските си от Сирия. Както подчертаха представители на арабско-кюрдските отряди " Сирийски демократични сили ", Съединени американски щати по този метод са нарушили сделките си с кюрдските сили.
Дамаск неведнъж осъжда окупационната политика на Турция в Северна Сирия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР