Турция започна да изпраща задържани заподозрени членове на Ислямска държава(ИД)

...
Турция започна да изпраща задържани заподозрени членове на Ислямска държава(ИД)
Коментари Харесай

Турция вече екстрадира заловени джихадисти към САЩ и Германия

Турция стартира да изпраща арестувани обвинени членове на " Ислямска страна " (ИД) към Съединени американски щати и Германия, както даде обещание, оповестиха международните организации. Първият депортиран по данни на Анадолската организация е джихадист от Съединени американски щати. Очаква се на 14 ноември да бъдат екстрадирани седем германци, разгласи представител на вътрешното министерство в Анкара. Телевизия NTV цитира представителя на армията Исмаил Чатаклъ, съгласно който " други трима немски бойци на ИД от центрове за депортация ще бъдат върнати в понеделник ". Турция е уведомила за решението си управляващите в Германия, удостовери представителят на немското Министерство на външните работи Кристофер Бургер. Той добави, че един човек към този момент е депортиран. Бургер уточни, че няма директни данни, че плануваните за репатриране са членове на ИД, само че немските спецслужби ще би трябвало да проучат всички случаи.

Решението да стартира репатрирането бе оповестено предходната седмица от вътрешния министър Сюлейман Сойлу. Според него това ще се случва даже в обстановките, когато към този момент е било отнето поданството на бойците (подобни решения до момента бяха взети в Дания, Германия и Великобритания). Анкара " не е хотел за джихадисти ", сподели Сойлу. Според TRT Haber проектите са за репатриране на 2500 бойци, като множеството от тях ще бъдат изпратени в страни от Европейски Съюз. Анкара упреква Европа, че не желае да поеме отговорност за джихадистите, сражавали се за групировката, които са нейни граждани и споделя, че не може да държи повече стотиците ислямисти на територията на страната си, нито хиляди арестувани в Североизточна Сирия, които до момента бяха охранявани от кюрдски бойци.

Около една пета от над 10 000 арестувани обвинени джихадисти и техни родственици в Сирия са европейци. Не е ясно как тъкмо ще работи Турция в случаите, когато джихадистите нямат поданство. Някои страни също така изискват предварителни инспекции на пасажерите при военни и търговски полети, преди те да бъдат позволени във въздушното пространство, написа " Гардиън ". Темата ще бъде на дневен ред на среща на страните от обединението против ИД във Вашингтон по-късно тази седмица, оповестиха френски източници на Евронюз.

 

 ПРИСЪСТВИЕ

Американското военно наличие в Афганистан и други нестабилни страни като Сирия ще продължи с години, съобщи ръководителят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили военачалник Марк Мили в изявление за телевизия Ей Би Си. В Сирия към момента има бойци на ИД и силите на Съединени американски щати " ще бъдат там дълготрайно време, тъй като е в наш народен интерес да сме там, с цел да помогнем ". Според него в Сирия ще останат към 500-600 военни, само че " анализът още не е завършен ".  В същото време Съединени американски щати обявиха, че ще останат в регионите за произвеждане на петрол в източната част на Сирия и ще оказват помощ на локалните кюрди да ги управляват. Въоръжените сили на Съединени американски щати разполагат с информация за новия предводител на терористичната формация " Ислямска страна " и чакат опция да проведат интервенция против него, добави военачалник Марк Мили. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР