Турция тества местно произведена балистична ракета с малък обсег над

...
Турция тества местно произведена балистична ракета с малък обсег над
Коментари Харесай

Блумбърг: Турция изстреля секретна балистична ракета над Ч...

Турция тества локално създадена балистична ракета с дребен обхват над Черно море във вторник, заяви Bloomberg,.

Ракетата е била изстреляна в 7 сутринта локално време от летище покрай пристанищния град Ризе. Тя е прелетяла 561 километра и паднала край крайбрежията на пристанище Синоп.

International Defence Analysis оповестява: „ Турция сполучливо тества тактическа балистична ракета с дребен обхват на деяние. При днешния тест балистичната ракета Tayfun (Торнадо), създадена от турската компания #Roketsan, порази цел на разстояние 561 км за 458 секунди ".

Osint.tv също оповестява за теста и разгласява фрагменти от изстрелването на ракетата.

Секретният ракетен план, наименуван Tayfun, е в ход от няколко години, прецизираха източниците. Ръководството на отбранителната индустрия, което управлява създаването на оръжия локално произвеждане, отхвърли да разкрие каквато и да е информация за плана, съгласно Блумбърг.

В същия регион преди този момент Турция тества закупени от Русия зенитно-ракетни комплекси С-400.

Турция получи доставка на усъвършенствана система за противоракетна защита С-400, създадена от Русия през 2019 година, две години откакто Анкара подписа съглашение с Москва за закупуване на системата с вярата, че съдействието може да й помогне да създаде своя лична стратегия за отбрана от балистични ракети. Съединени американски щати глобиха Турция и я изключиха от програмата за стелт изтребителите F-35 на Lockheed Martin Corp.
Турция планува рекорден бюджет за защита и сигурност за 2023 година
Той ще бъде в размер на 468,7 милиарда турски лири, което е най-високият бюджет за защита в историята на републиката, заяви профилираният турски уебсайт в региона SavunmaSanayiST.com  като цитира вицепрезидентът Фуат Октай по време на среща за показване на проектобюджета за 2023 година

Предвидената сума подхожда на 25,2 милиарда $ по днешния обменен курс на щатската валута и на 21,7 милиарда $ съгласно междинния обменен курс на $, очакван в Средносрочната стратегия за 2023 година

През 2019 година бюджетът за защита на Турция възлизаше на 20,6 милиарда $, което беше безспорен връх. През 2020 година бюджетът за военни разноски е бил на стойност 17,4 милиарда $, а през 2021 година - 15,4 милиарда $, припомня уеб сайтът.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР