Турция ще използва зенитния комплекс С-400, придобит от Русия, ако

...
Турция ще използва зенитния комплекс С-400, придобит от Русия, ако
Коментари Харесай

Ердоган предупреди: Турция ще използва С-400, ако бъде нападната

Турция ще употребява зенитния комплекс С-400, добит от Русия, в случай че бъде нападната, сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган.
" Ние имаме правото и опцията да използваме системата С-400, където и когато имаме потребност от нея. Ще използваме тази система, в случай че бъдем нападнати. Ето за какво инвестирахме в нея ", сподели Ердоган пред турските публицисти на борда на самолета, връщайки се от посещаване в Босна и Херцеговина.
Ердоган повтори, че не може да става и въпрос Турция да се откаже от покупката на съветската система за противовъздушна защита, съобщи проправителственият турски вестник " Йени Шафак ", представен от БГНЕС.
Доставката на ракетните системи се чака да се случи през тази седмица. Предвижда се първоначално да бъде доставен един комплекс в Анкара.
Според турски медии първата пратка към този момент е натоварена на 2 транспортни самолета, които се чака да излетят към Турция в идващите дни. Русия ще изпрати и 9 механически експерти, които ще вземат участие в разполагането на системите.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери в понеделник, че доставките на съветските противовъздушни ракетни системи ще се извършат в сходство с контракта.
Закупуването на С-400 провокира интернационален скандал сред Турция и Съединени американски щати: американците желаеха договорката да бъде прекъсната и техните комплекси " Пейтриът " да бъдат закупени в подмяна. В случай на отвод Вашингтон не изключи опцията за отсрочване или анулация на продажбата на най-новите изтребители F-35 в Турция, само че тя отхвърли да отстъпи.
След срещата на върха на водачите на Г-20 в Осака обаче обстановката сред двете страни е станала по-малко напрегната, след диалог сред президентите Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР