Турция се опитва да попречи на бежанците по гръцката граница

...
Турция се опитва да попречи на бежанците по гръцката граница
Коментари Харесай

Турция праща 1000 полицаи, за да пречи на Гърция да връща обратно бежанци


Турция се пробва да попречи на бежанците по гръцката граница да се върнат назад навътре в страната. Хиляди хора се намират сега на " ничия земя " сред гръцката и турската граница. Гръцките граничани се пробват да изтласкат бежанците назад в Турция, Анкара пък се пробва да спре това. Затова ще разположи 1000 служители на реда за специфични интервенции на границата, разгласи турският вътрешен министъ Сюлейман Сойлу.
Представителите на Фронтекс и гръцките полицейски елементи по границата към този момент са изтласкали назад на територията на Турция 4 900 мигранти, сподели министърът. По време на тези интервенции са ранени към 164 мигранти, настояват турски медии.
В рамките на седмица близо 140 000 мигранти са минали турската граница при Одрин на път за Европа.
Анкара твърди, че реакцията на Гърция по отношение на търсещите леговище е жестока - че се употребява сълзотворен газ и огнестрелни оръжия. Гърция отхвърля.
Атина към този момент изиска помощ от Европейски Съюз за обезпечаване на границите си и разгласи, че поради нараствания миграционен напън е спряла за 1 месец приемането на молби за леговище.

Гръцките граничари са отблъснали близо 7 000 опита за влизане единствено през последните 24 часа, като общо от 29 февруари 34 778 мигранти са създали опит да влязат в Гърция, а броят на задържаните, които са влезнали, е 244 души, прецизираха гръцките държавни източници.
Мигрантите, пристигнали в Гърция незаконно след 1 март, ще бъдат трансферирани в северния град Серес и депортирани назад в страните им, уточни гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи.
Атина разгласи на 1 март, че няма да приема нови молби за леговище в продължение на месец след скупчването на мигранти на границата. Това провокира рецензии от правозащитни организации.
Егейско море остана бурно през днешния ден и не е било видяно идването на лодки, пренасящи мигранти до о. Лесбос и други гръцки острови от намиращия се наоколо турски бряг.
Лесбос към този момент е хазаин на повече от 20 000 мигранти, като доста от тях живеят в мръсни условия в пренаселени лагери.
Гърция и Европейски Съюз упрекват Турция, че съзнателно е насочила мигрантите към Европа като метод оказване на напън върху Брюксел да предложи повече пари или да поддържа геополитическите цели на Анкара в спора в Сирия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР