Турция припомни своя призив към регионалното правителство на Кюрдистан (РПК)

...
Турция припомни своя призив към регионалното правителство на Кюрдистан (РПК)
Коментари Харесай

Анкара: Ставащото в Ирак и Сирия е вътрешен въпрос за Турция


Турция напомни своя апел към районното държавно управление на Кюрдистан (РПК) да се откаже от своя блян за самостоятелност, наблягайки, че ще продължи да подхваща ограничения против самостоятелния район, защото всичко, което се случва в Ирак и Сирия, е вътрешен въпрос на Турция.

"Има произшествия в Ирак и Сирия в миг, когато се концентрираме върху нашите цели, само че ние ще преодолеем всички наши проблеми с поддръжката на нашия народ. Събитията, следени в Ирак и Сирия, са директно свързани с нашите вътрешни въпроси ", сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган на 3 октомври, когато се изрече на съвещание на парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), заяви в. „ Хюриет дейли нюз “.

Турция към този момент разгласи извършения от РПК референдум за едностранно оповестяване на самостоятелност като опасност за нейната териториална целокупност и затвърди позицията си против администрацията в Арбил след референдума от 25 септември.

"Надяваме се, че иракските публични лица в Северен Ирак, които унищожиха добре поддържаните връзки и не престават да ни заплашват, ще се се вразумят в най-скоро време", сподели Ердоган. "Но [Турция] безусловно ще продължи [налагането на санкции] повече и повече, в случай че те не се вразумят. Ние няма да се въздържаме от предприемането на по-нататъшни стъпки, както ставащото го изисква ", добави той.

От своя страна министър-председателят Бинали Йълдъръм също акцентира, че напъните за основаване на нови страни в Ирак и Сирия се смятат за директна опасност за националната сигурност на Турция, като сподели, че "Турция има всички права да подхваща всички нужни дейности против това “.

Забележките на Ердоган пристигнаха единствено ден, преди той да тръгне в Иран за двустранно посещаване, където се чака програмата да бъде доминирана от референдума за самостоятелност на РПК и развиването на събитията в Сирия.

Ердоган ще се срещне с иранския си сътрудник Хасан Рухани и с висшия нравствен водач аятолах Али Хаменей на 4 октомври. Двамата президенти ще ръководят петото съвещание на стратегическия съвет на високо ниво сред Турция и Иран.

Делегациите от двете прилежащи страни ще обсъдят методите за съдействие по въпросите на развиването в Ирак, битката против тероризма и съдействието в региона на превоза, енергетиката и граничните пунктове, заяви външният министър Мевлет Чавушоглу пред Анадолската организация. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР