Турция отрича твърденията, че е използвала когато и да било

...
Турция отрича твърденията, че е използвала когато и да било
Коментари Харесай

Турция: Пробата на руските ни C-400 e координирано с НАТО

Турция отхвърля изказванията, че е употребила когато и да било закупените от Русия зенитни ракетни системи С-400 за прехващане на изтребители американско произвеждане F-16 на Военновъздушни сили на Гърция в Средиземно море, съобщи посланикът на Турция в Съединени американски щати Седлар Кълъч на видеоконференция, проведена от неправителствената организация World Affairs Council, предава ТАСС, представена от БНР.

За нищо сходно не може и дума да става. Дори това въоръжение да е тествано, сходно деяние е координирано по военните канали на НАТО, членка на която ние се явяваме, декларирал Кълъч, представен от вестник " Ени акит ".

В сряда сенаторите - демократът Крис Ван Холен и републиканецът Джеймс Ланкфорд  призоваха Държавния департамент да вкара наказания против Турция по отношение на тествания на съветските зенитно-ракетни системи С-400, напомня Националното радио.

Такова обръщение, оповестено от Ван Холен в интернет, е било изпратено до държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо. В текста се показва, че мотив за писмото са известията за активиране от Турция на радарите на системата С-400 " за засичане на изтребители американско произвеждане F-16, връщащи се в края на август от учения на Франция, Италия, Гърция и Кипър в отговор на експанзията на Турция в Източното Средиземноморие ".

 

" СЕГА " напомня:

С-400 бяха доставени в страната през юли м.г. след съвсем три години договаряния сред Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин. В резултат на това Турция беше изключена от програмата на НАТО и Съединени американски щати за произвеждане и закупуване на стелт изтребители от ново потомство F-35. Според турските медии С-400 ще бъдат ситуиран в Анкара. През лятото разгръщането на комплексите спря в резултат на обстоятелството, че Вашингтон се опитваше да „ върне Ердоган във военната система на Съединени американски щати “. Вашингтон се притеснява, че С-400 ще оказват помощ на Москва да събира информация за западните военни технологии, в това число F-35, „ доста по-бързо от нормално “. Следователно решението на Турция да закупи система за противовъздушна защита от Русия провокира рецесия в границите на Северноатлантическия алианс, изключително на фона на борбата сред двете страни „ в стила на Студената война “, написа преди време The Times.

Само преди дни гръцкият вестник Kathimerini написа:, за да засече създадените в Съединени американски щати гръцки изтребители F-16 при завръщането им от учението „ Евномия “ на 27 август край Кипър, очевидно са провокирали безпокойствие във Вашингтон за обстановката в Източното Средиземноморие ". Според гръцкото издание, именно това е предизвикало посещенията на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в Кипър на 12 септември и Гърция на 27-29 септември.

По-късно  обяви, че Турция може скоро да организира тествания на съветските зенитно-ракетни системи С-400 на черноморското крайбрежие, като се базира на в. " Йени Акит ". Изданието помества видеокадри, от които съгласно вестника се вижда, че част от системите за Противовъздушна отбрана С-400 " Триумф "  се транспортират от град Самсун към окръг Синоп в северната част на страната.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР