Турция не може да се откаже от отношенията си с

...
Турция не може да се откаже от отношенията си с
Коментари Харесай

Защо Анкара не може да се откаже от Русия?

Турция не може да се откаже от връзките си с Русия, от съветския газ и от съветските АЕЦ, тъй като двете страни имат крупни планове както в преноса и търговията с газ, по този начин и с ядренат енергетика. Предвижда се АЕЦ " Аккую ", с съветска нуклеарна технология, да стартира работа през 2023 година

" Турция получава половината от нужния й газ от Русия и това е от стратегическо значение за стопанската система ни ", акцентира турският президентът. Ердоган посочи, че няма да прекъсва връзките си нито с съветския водач, нито с украинския президент и ще продължи да води телефонна дипломация с Путин и Зеленски.

Турската дипломация се оказа сполучлив медиатор в договарянията сред Русия и Украйна, откакто на 29 март провежда в Истанбул първата среща сред делегации на двете воюващи страни. На тази среща Реджеп Ердоган бе основният оратор, демонстрирайки висша дипломация и по този начин отстрани от ролята на медиатори Организация на обединените нации и Израел.

Анкара шокира Запада с твърдата позиция на Ердоган, който на два пъти разгласи, че няма да поддържа кандидатурата на Швеция и Финландия за участие в НАТО. Президентът повтори, че Турция ще работи уверено по въпроса и ще каже " не " на сътрудниците си от Алианса. Според него Швеция би трябвало да приключи политическата, финансовата и оръжейната поддръжка за кюрдски терористични организации, воюващи против Анкара.

Опитвайки се са изтъргува турското несъгласие против разширението на Пакта, Ердоган изиска от Швеция да отстрани военното ембарго против Турция, наложено от Стокхолм след турската интервенция " Извор на мира " в Сирия.

Подобни претенции той насочи и към Съединени американски щати, които блокираха продажбите на изтребителите Ф-16 и Ф-35, откакто през 2021 година Турция купи съветските противоракетни комплекси С-400, а в този момент отхвърли на Вашингтон те да бъдат предоставени на Украйна.

След ерата " Ататюрк ", която коренно обнови и модернизира страната, турската дипломатическа школа постоянно се е отличавала с агресивност и изключителна еластичност. С дейностите си турската дипломация осъществя стратегическата линия на Ердоган за ускореното трансформиране на страната от районен в международен водач.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР