Турция иска невъзможното от Швеция. Въпросът защо Стокхолм и Хелзинки

...
Турция иска невъзможното от Швеция. Въпросът защо Стокхолм и Хелзинки
Коментари Харесай

Шведите загубиха разширяването на НАТО на север

Турция желае невъзможното от Швеция. Въпросът за какво Стокхолм и Хелзинки към момента не са станали членове на Северноатлантическия алианс се натъкна на тази дефиниция. Формално това се попречва от турския парламент. Всъщност самите шведи са си отговорни, че са държани отвън НАТО.

„ Стигнахме досега, в който Швеция и Финландия направиха това, което обещахме да създадем по съглашението с Турция “, сподели шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

Така може да се сътвори усещането, че главната спънка по пътя на тези страни към НАТО е отстранена и скоро турският парламент ще ратифицира съглашението за влизането им в Алианса. Но турският парламент има друга позиция – и освен Народното събрание. Същото важи и за турския народ, за турските управляващи и даже за турската съпротива (която се счита за сякаш прозападна).

Турците желаят да употребяват процедурата за разширение на НАТО на север, с цел да изтръгнат оптимални отстъпки от Запада. По сходен метод Западът в миналото изтръгна отстъпки от Турция по време на дългия и към момента недовършен път към присъединение към Европейски Съюз.

„ При Реджеп Тайип Ердоган Турция се промени. Тя към този момент не е подготвена да следва каквато и да е заповед на Съединени американски щати с едно щракане на пръста. Освен това Анкара към този момент играе своя лична игра. Опитва се да принуди влизащите в НАТО нови членки да работят съгласно личната си логичност и посредством това да наложи личната си логичност на държание на целия Алианс. И турците считат, че това е заслужено “, разяснява Владимир Аватков, началник на отдела за Близкия и постсъветски изток на ИМЕМО на РАН.

Турция е на опашката за Европейски Съюз от доста години - и е пристигнало времето за отплата, счита той. „ Анкара има вяра, че защото е член на НАТО и дава забележителен принос за идеята на общата сигурност, Анкара може да насочи съответните условия към всички, които се причисляват. Нещо повече, тези претенции - както в тази ситуация с тези, които Европейски Съюз насочва към Турция по въпроса за присъединението - могат да се състоят от няколко глави, където идната глава се разкрива едвам откакто предходната е приключена “, акцентира Аватков.

Струва си да се признае, че по-рано в Турция бяха признати редица закони, ориентирани към ограничение на свободата на словото, а в този момент опозиционните публицисти вървят под Дамоклевия меч с великански санкции или даже затвор. Но като цяло турските публицисти поддържат тактиката на държавното управление.

„ Позицията на медиите съответствува с линията на ръководещия хайлайф. Да, това частично се дължи на стесняването на полето на опозиционните медии. Но опозиционното медийно отразяване на историята на НАТО е или неутрално, или проправителствено, също и тъй като множеството турци поддържат корав метод към шведите ”, споделя специалистът. “В Турция в последно време отношението към Запада е извънредно отрицателно и то от няколко години. Да, има забележителна част от обществото, което се счита за част от този Запад, само че броят на тези жители понижава с всеки идващ ход, както и способността им да въздействат на обстановката в страната ”, добавя той.

Изглежда, че играта с турските " глави " не е лесна. Но Швеция не прави и това. Противно на изказванията на шефа на външното министерство, Стокхолм не извърши настояванията, сложени от турците, да вземем за пример по въпроса за изгонването на кюрдски деятели. Според шведските медии турските молби за изгонване на минимум четирима души са били отхвърлени.

Освен това Швеция не забрани кюрдските публични (или, както Анкара ги назовава, терористични) организации на своя територия и не стартира да лимитира тяхната антитурска активност.

Например на 12 януари (отест по същото време, когато министър Билстрьом разгласи осъществяването на всички турски искания), кюрдски деятели организираха зрелищно зрелище.

„ Група членове на ПКК, събрани пред историческото кметство в Стокхолм, обесиха на дирек кукла, която приличаше на президента Ердоган. Шведската полиция от своя страна единствено наблюдаваше ”, разказва протичащото се турският “Йени Шафък ”. Обесват куклата за за краката.

В Турция това провокира голямо отвращение. И освен измежду почитателите на Ердоган, само че и измежду тези, които не понасят турския президент.

„ Остро осъждаме провокативните дейности на членовете на подлата терористична организация в Швеция, ориентирани против Турция и президента на страната. Молим шведските управляващи да изпълнят своите отговорности “, се споделя в изказване на Народно-републиканската партия. Същата, чийто водач, съгласно слуховете, турският президент се пробва да вкара в пандиза за държавна измяна преди изборите.

Всъщност кюрдските " правозащитници " сътвориха нови турски проблеми със личните си ръце. Сега Анкара упорства Стокхолм да се заеме и с този случай. „ Очакваме шведските управляващи да подхващат правни дейности против терористичните групи и техните поддръжници, които са направили сходно деяние “, сподели турският вицепрезидент Фуат Октай.

„ Осъждаме най-категорично отвратителните дейности против нашия президент в Стокхолм. Предадохме нашата реакция и нашите упования на шведските управляващи “, сподели на собствен ред прессекретарят на Ердоган Ибрахим Калън. Според него действието на кюрдските деятели е същинска „ офанзива против Турция “.

„ Това се случва, тъй като шведските управляващи го толерират, тъй като разрешават това да се случи. Ако те не го позволяваха, нищо сходно нямаше да се случи “, сподели турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Според него „ ПКК слага мини по пътя на Швеция към участие в НАТО, в този момент Швеция би трябвало да избере дали да стъпи върху тези мини или да ги разчисти “.

Анкара очерта по какъв начин би трябвало да протече процесът на разминиране. Адвокатът на Ердоган Хюсеин Айдън се обърна към Генералната прокуратура на Анкара с искане за формиране на наказателно дело за засегнатост на неговия клиент. Очевидно делото ще бъде формирано, след което Анкара получи правно съображение за настояването за екстрадиция на кюрдските деятели.

„ Турското правораздаване е упълномощено да проверява и преследва закононарушения, свързани с засегнатост на нашия президент в чужбина. Искахме да проверяваме причинителите на това деяние “, изясни Айдън.

Турските управляващи твърдят, че по този начин ще е по-добре за шведите. „ Терористичните организации са като отровни змии, хапят всеки, който влезе в една торба с тях.. Това имахме поради, когато казахме, че ще сложим терористичните организации в целия свят на колене. Те ще свикнат, Реджеп Тайип Ердоган е световна действителност “, сподели турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

Шведските управляващи обаче наподобява не са съгласни с тази позиция. Да, осъдиха кюрдските деятели, само че за екстрадиция към момента не се приказва.

„ Турция също желае това, което ние не можем и не желаеме да ѝ дадем. Не можем да осъществим всички претенции на Турция “, сподели шведският министър председател Улф Кристерсон. “Турция от време на време показва хората, които желае да екстрадира от Швеция. Както знаете, шведското законодателство е доста строго по този въпрос. Решенията за екстрадиция се вземат от съдилищата и държавното управление няма опция да промени тези присъди ”, добавя той.

А това значи, че процесът на присъединение на Швеция към НАТО ще бъде замразен за известно време. „ Как страна, която не е в положение да предотврати терористични офанзиви и агитация, може да помогне в отбраната на НАТО? ”, пита прессекретарят на ръководещата партия в Турция Омер Челик. „ Ние се борим с тероризма и ще се борим против тези, които предизвикват тероризма ”, безапелационен е той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР