Турция иска екстрадирането на четиримата български граничари, обвинени в убийство.

...
Турция иска екстрадирането на четиримата български граничари, обвинени в убийство.
Коментари Харесай

Турция иска екстрадирането на четиримата български граничари

Турция желае изгонването на четиримата български граничари, упрекнати в ликвидиране. Това излиза наяве след вчерашно съвещание на съда в град Къркларели. Решението на магистратите е да продължат процедурата по издаване на алена бюлетина на Интерпол за четиримата ни сънародници.

Случаят е от април 2008 година

Тогава покрай Резово турски нарушител е прострелян смъртоносно при улов на риба. Заключенията на българския съд са за самозащита и трагичен случай. Всички граничари, някои от които към този момент не са в системата на „ Гранична полиция ” бяха оправдани на няколко инстанции. В момента се води дело за тежко съзнателно закононарушение, заведено от близки на починалия в Наказателния съд в Къркларели.

Темата  с алената бюлетина не стои от през вчерашния ден на дневен ред

Искането е реалност от последните две-три години. Заседанията по делото в Турция се отсрочват, тъй като ние не се явяваме по тях ”. Това изясни в „ Здравей, България ” някогашният граничен служител на реда Николай Костов. По думите му  16 години е доста време. „ Безпокойството и неудобството за околните ни и за нас несъмнено е огромно ”, уточни той.

 

напомня, че тече процедура по издаване на алена бюлетина от Интерпол за четиримата някогашни български граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков за тяхното задържане и произвеждане по изгонване.

Това разгласи в Бургас юристът им Росен Кожухаров. За почналата процедура той е известен от сътрудника си Джошкун Молла, който съставлява българите пред Турския углавен съд в Къркларели. Вчера там се състоя правосъдно съвещание, на което турският съд е изискал издирването на четиримата.

„ Дали има сходен формален документ, който да е постъпил в българските способени служби и органи, не мога да кажа “, разяснява юрист Кожухаров. Той изясни, че става въпрос за следващо съвещание по към този момент повече формирано произвеждане против българските жители. Делото се води за съзнателно ликвидиране на турски нарушител.

 

Източник: Нова телевизия

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР