Турция и Сомалия демонстрираха споделеното си желание за допълнително задълбочаване

...
Турция и Сомалия демонстрираха споделеното си желание за допълнително задълбочаване
Коментари Харесай

Ердоган с ръкавиците на Абдулхамид II

Турция и Сомалия демонстрираха споделеното си предпочитание за в допълнение задълбочаване на двустранните си връзки, подписвайки две основни съглашения в границите на половин месец.

Първото бе рамково такова, обхващайки съдействието сред двете страни в областта на защитата и стопанската система. Доколкото текстът на това съглашение към момента не е оповестен публично, което ще се случи при ратификацията му от турския Парламент, наличието му бива по-скоро " извличано " от медии, които имат непосредствен контакт с властови представители от Анкара и Могадишу. Според тези информации става дума за това, че Турция ще помогне построяването на пристанищната инфраструктура на Сомалия, паралелно със основаването и образованието на неин флот. Междувременно турският подобен ще бъде дислоциран във водите на Сомалия, изпълнявайки задачи, свързани с битката с контрабандата, пиратството и тероризма. От идното издание на текста на съглашението следва да разберем какъв размер отбранителни услуги ще бъдат в пълномощията на Анкара, т.е. дали в прерогативите на турския флот ще влиза единствено противодействието на антисистемни субекти като пиратите и контрабандистите от сомалийското крайбрежие или той ще би трябвало да обезпечава и сигурността на африканската страна по отношение на стандартни рискове от трети страни. Периодът на съглашението, още веднъж съгласно предварителните информации в медиите, касае диапазон от 10 години.

Второто съглашение, подписано тези дни сред Анкара и Могадишу, конкретизира сферата на икономическото партньорство сред двете страни, постановявайки, че Турция ще може да прави проучвателна работа и следващ рандеман на залежите на природен газ и нефт в изключителната икономическа зона на Сомалия (предварителните данни сочат, че в страната има такова количество на въглеводороди, еквивалентно на към 30 милиарда барела). Това идва в допълнение към първото съглашение, съгласно което Анкара ще може да взе участие въобще в употребата на морски запаси на страната от Африканския рог (от въглеводородите до морските дарове). Отново времето ще покаже дали Турция ще получи към 30 % от приходите от употребата на тези запаси, както също се разяснява все още в средствата за всеобща информация.

Тези две съглашения, съдържащи в себе си както защитителен, по този начин и търговски съставен елемент, стъпват и надграждат към този момент одобрена съществена на съдействие сред Анкара и Могадишу. Така да вземем за пример, най-голямото турско посолство е основано точно в Сомалия, по този начин както там се намира и най-сериозната военна база в чужбина на нашата югоизточна съседка. С финансовата помощ на Анкара бе осъвременено и разширено интернационалното летище във въпросната африканска страна (Aden Adde International Airport), до момента в който турската компания Albayrak Group ръководи пристанището в Могадишу. Турция прави от години насам и образования на сомалийските сухопътни сили и профилирани отряди от командоси, подкрепяйки в това число контратерористичните дейности на сомалийските въоръжени по отношение на Ал-Шабаб, локалното крило на Ал-Кайда (срещу което биват употребявани и турските безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2). А турски военно-морски съдове към този момент правят задачи против пиратството в района, въпреки че са под мандата на Организация на обединените нации.

Сомалия обаче надалеч не е единствено образец за " твърдата " мощ на Анкара, само че съставлява подобен и за " мекото " въздействие на Турция. Така да вземем за пример, африканската страна е реципиент на филантропична помощ от югоизточната ни съседка от години насам, в това число и в интервали, в които разкъсваната от тероризъм и фракционизъм Сомалия на процедура бе неглижирана от интернационалната общественост. В Могадишу действа болничното заведение " Реджеп Таийп Ердоган " (бившата Digfer Hospital), реновиран и осъвременен медицински център, който развива спомагателен и все по-сложен набор от здравни услуги. В страната работят и просветителни институции като ръководените от Фондацията Maarif учебни заведения (тази проправителствена турска фондация бе основана с задачата да поеме контрола върху разположените в чужбина активи на Фетхуллах Гюлен, а Сомалия бе първата страна, която, по молба на Анкара, сътрудничи на турските управляващи в този развой на дегюленизация на просветителните институции в страната от Африканския рог).

Всъщност потреблението на " твърда " и " мека " мощ от страна на Турция по отношение на Сомалия може да се заключи метафорично с ръцете на султан Абдулхамид II, които са били еднообразно положителни и в битката, и в рисуването. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган, формиращ политиката на страната по отношение на Сомалия и Африка въобще, носи ръкавиците на тогавашния султан на Османската империя.

Още повече, че задълбочаването на партньорството сред Турция и Сомалия кореспондира с удовлетворяването на личните ползи на всяка една от двете.

Развиването на съдействието със Сомалия дава опция на Турция да " отключи " собствен достъп до Аденския залив. Това е изключително значимо, откакто подобен, чрез построяването на турска военна база на пристанището Суакин на брега на Червено море, бе заличен като алтернатива за Анкара след преврата против суданския президент Омар ал-Башир през 2019-та година. Партньорството с Могадишу дава опция на Турция и за панорамен, многостранен и открит контакт с Индийския океан (за разлика от турската военна база в Катар, която бива логистично ограничавана около контрола на Иран и ОАЕ по отношение на Ормузкия проток). Евентуалното " въвеждане " на турските енергийни компании в изследването и добива на въглеводороди в изключителната икономическа зона на Сомалия пък ще съставлява в допълнение разширение на техния периметър на деяние след Черно Море и Източното Средиземноморие. Разбира се, както пък е към този момент необятно признато, Сомалия е и " вход " на Турция освен към Африканския Рог, само че и по отношение на континента въобще. Развиването на връзките на Анкара с разнообразни страни от Африка в действителност е един от най-големите приноси на външната политика на президента Ердоган въобще.

Развиването и задълбочаването на връзките с Турция изпълва със наличие избрани потребности и на Сомалия. Чрез партньорството си с Анкара Могадишу търси спомагателни гаранции за сигурност против повишените геополитически упоритости на Етиопия по отношение на Африканския рог като цяло и по отношение на зависимостта на Могадишу в битката му против Ал-Шабаб от етиопските въоръжени сили в частност (военни контингенти на Адис Абеба са ситуирани в Сомалия освен като част от задачите на Африканския съюз, само че и на двустранна основа). Въпреки положителните връзки сред Анкара и Адис Абеба, в това число стъпващи на турската военна помощ в поддръжка министър-председателя Абий Ахмед против Тигрей, Турция еднопосочно поддържа териториалната целокупност на Сомалия при зародилия проблем със Сомалиленд, който подписа с Етиопия по-рано тази година, осигуряващ достъп на Адис Абеба до Червено море. В този смисъл, турско-сомалийското съдействие като реакция против политическите екстраполации на Адис Абеба е единствено част от общото изпитание на Могадишу да парира домогванията на Етиопия, против които сомалийската дипломация потърси (и получи) гаранции от страна на Египет и придаде нова повърхност на двустранния си разговор с Джибути (и с Еритрея, въпреки и в по-малка степен). Оттук връзките на Сомалия с Турция се развиват и като опит за баланс по отношение на партньорството на ОАЕ с Етиопия, веднъж, и на това на Емиратите със Сомалиленд и Пунтленд, повторно. Ако това задълбочаване на съдействието с Анкара от страна на Могадишу крие опасности за Сомалия, то те са точно в този аспект, доколкото ОАЕ - наред с близкото си партньорство с Етиопия, Сомалиленд и Пунтленд - е също един от главните сътрудници по отношение на сферата на сигурността за централните управляващи в Могадишу.

Въпреки последното, надграждането на партньорството сред Сомалия и Турция наподобява като win-win обстановка за двете страни. Могадишу е образец за това по какъв начин ръкавиците, които образуват турската външната политика, са еднообразно положителни и в изобразителното изкуство, и в битката. Затова Африканският рог към този момент познава Абдулхамид II, в лицето на едноименната джамия в Джибути, приключена от турската Дирекция по религиозни каузи през 2019-та година. В сомалийските води обаче може да дебаркира и турският боен флот, както и най-новият сондажен транспортен съд на Анкара, носещ още веднъж името на обичания султан на Ердоган.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР