Турция и САЩ се договориха в петък да нормализират отношенията

...
Турция и САЩ се договориха в петък да нормализират отношенията
Коментари Харесай

Турция и САЩ си обещаха съвместна работа в Сирия и нормализация на отношенията

Турция и Съединени американски щати се договориха в петък да възстановяват връзките си и да работят взаимно в Сирия след напрежение към турската военна интервенция против съдружници на Вашингтон и други различия, съобщи Агенция Франс Прес.

Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън и турският външен министър Мевлют Чавушоглу обявиха след диалози в Анкара, че ще бъдат основани работни групи за разрешаване на основни проблеми, които утежни усложниха връзките сред двете членки на НАТО.

Те дадоха малко елементи по какъв начин това ще стане, само че демонстрираха, че решаването на разногласието за контрола на град Манбидж в Северна Сирия е приоритет.

„ Не имаме намерение повече да действаме поотделно, Съединени американски щати да вършат едно нещо, а Турция - друго “, сподели Тилърсън. И добави: Ще работим заедно… имаме положителни механизми по какъв начин да бъде реализирано, само че има доста работа за извършване “.

Чавушоглу сподели, че Турция и Съединени американски щати се договорили за нуждата от нормализиране на връзките, които по думите му били „ в сериозна фаза “. Той даде обещание „ механизми “ за разискване на въпросите, създаващи проблеми.

Същевременно турският министър даде да се разбере, че чака гаранции от Съединени американски щати за изтеглянето на кюрдските Сили за отбрана на народа (СНЗ), част от подкрепяната от Съединени американски щати коалиция Сирийски демократични сили, от град Манбидж, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Нито едно от дадените ни от Съединени американски щати обещания не е било спазено. Съединени американски щати споделиха, че СЗН ще се изтеглят от Манбидж на изток от река Ефрат ", съобщи Чавушоглу.

Тилърсън увери, че поддръжката на Съединени американски щати за СЗН ще бъде лимитирана и ориентирана към съответни задания, като уточни, че разрешаването на напрежението към Манбдж е „ приоритет в взаимните ни работни старания “

Основната задача на Тилърсън в Анкара бе да смекчи турския яд към американската политика в Сирия, като различията доведоха до най-голямата рецесия в двустранните отношение след западната инвазия в Ирак през 2003 година, показва Агенция Франс Прес.

В четвъртък вечерта държавният секретар на Съединени американски щати организира 3-часов диалог с турския президент Реджеп Ердоган, като източници от кабинета му оповестиха, че той „ откровено “ изложил турските упования и цели.

В необикновен прорез с протокола единственият различен, участвал на диалога сред двамата в президентския замък в Анкара бе Чавушоглу, който изпълняваше ролята на преводач, съобщили US източници.

Вашингтон предизвести след старта на турската военна интервенция „ Маслинова клонка “ на 20 януари против СЗН в анклава Африн в Северна Сирия, че с нея се рискува отклонение от битката против джихадистите и настоя Анкара да прояви въздържаност.

Ердоган отвърна по-рано този месец с искане US бойците да изоставен Манбидж (който е в анклава Африн), като ги предизвести, че рискуват да получат „ османски пестник “ - удар с ръка, който съгласно легенда можел да убие съперника.

Подобно напрежение сред Съединени американски щати и Турция имаше през 2003 година, когато Анкара отхвърли да пусне американски войски през територията си за нашествието против режима на Саддам Хюсеин в Ирак.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР