Турция и Гърция обявиха, че ще проведат паралелни военноморски учения

...
Турция и Гърция обявиха, че ще проведат паралелни военноморски учения
Коментари Харесай

Ще има ли военен сблъсък между Гърция и Турция заради Източното Средиземноморие?

Турция и Гърция оповестиха, че ще проведат паралелни военноморски учения край гръцкия остров Крит през днешния ден (25 август) на фона на възходящото напрежение поради турските сондажи за газ и петрол в Източното Средиземноморие. Турция изпрати публично предизвестие към други кораби да заобикалят региона, написа БГНЕС.

Предвид новината, Германия реши да командирова своя министър на външните работи Хайко Маас в Атина и Анкара, с цел да се опита да понижи напрежението, съобщи BBC. Маас би трябвало да се срещне с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис преди диалозите в Анкара с турския президент Реджеп Ердоган.

Турция и Гърция - и двете страни-членки на НАТО - са в спор поради откриването на находища от петрол и газ край Крит и Кипър в противоречиви води. Турция разгласи, че проучвателната задача на изследователския ѝ транспортен съд Oruc Reis в противоречивите води ще бъде удължена с четири дни до 27 август.

Изглежда това е подтикнало Гърция, която преглежда изследването като нелегално, да инициира военноморски учения. "Гърция реагира умерено и с подготвеност за разговор, както на дипломатическо, по този начин и на оперативно равнище. И с национална убеденост прави всичко належащо за отбрана на своите суверенни права ", съобщи представителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас.

"Турция няма да направи даже и най-малката крачка обратно от активността и задачата на Oruc Reis ", съобщи на собствен ред президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР