Турция и Европейският съюз се споразумяха да дадат тласък на

...
Турция и Европейският съюз се споразумяха да дадат тласък на
Коментари Харесай

Ердоган с първи коментар за постигнатото на срещата във Варна

Турция и Европейският съюз се споразумяха да дадат подтик на връзките си. Така турският президент Реджеп Тайип Ердоган разяснява срещата във Варна пред публицисти на връщане от България. Той прибавя, че би било "самозаблуда " да се каже, че всички проблеми сред Анкара и Брюксел са загърбени, оповестява в. "Хюриет дейли нюз ".

"Подчертахме по-специално нуждата каналите за разговор да се държат отворени. Има цялостно единение по тази тематика. Съгласихме се, че с цел да дадем подтик на връзките с Европейски Съюз, ще бъдат от изгода по-чести съвещания по районни въпроси ", съобщи Ердоган на борда на самолета на връщане от България, където в понеделник се състоя среща с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Жан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9... към профила и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Казах им, че едно градивно отношение към Турция вместо несправедливи рецензии и двойни стандарти би помогнало за възстановяване на връзките и решение на въпросите ", уточни турският водач, представен от Българска телеграфна агенция.

"Разбира се, би трябвало да се самозалъгваме, в случай че кажем, че "всичко е съвършено и всички негативни неща са преодолени ". Но беше значимо да се съберем на равнище водачи, да седнем дружно на една маса и да приказваме откровено. Има единодушие за продължение на разговора и предоставяне на подтик на връзките ".

Една от разискваните тематики бяха обещаните от Европейски Съюз 6 милиарда евро помощ за сирийските бежанци, които Турция приютява, в границите на съглашение, с което Анкара се ангажира да спре мигрантския поток към Европа. "Те обявиха, че вторият транш от 3 милиарда евро ще бъде изпратен. Ако е допустимо, ние желаеме тези пари да бъдат преведени непосредствено на нас, а не посредством посреднически институции. Защото когато има посреднически институции, част от парите отиват за комисиони ", уточни турският президент.

Ердоган съобщи, че е повдигнал въпроса за упованията на Анкара за актуализация на митническия съюз с Европейски Съюз, както и за "балансиран отчет за напредъка ", анализиращ достиженията на Турция в използването на условията за присъединението й към Европейски Съюз. Следващият годишен отчет следва да бъде оповестен през април. Друга обсъждана тематика е била битката против тероризма и рецензиите на Турция към Европейски Съюз за това, че "не подхваща съответни и ефикасни ограничения " за прекъсване на дейностите на неразрешената Кюрдска работническа партия /ПКК/ в Европа.

"Ние казахме, че няма да създадем никакви отстъпки в битката против терористични организации като ПКК и сирийския й клон Сили за отбрана на народа /СЗН/, както и против Ислямска страна в Ирак и Леванта /ИДИЛ/ ", уточни турският президент. "Казахме, че нямаме никакъв проблем с кюрдите, имаме проблем само с терористичните организации. Обърнахме внимание, че е неправилно да се твърди, че нашите интервенции са против кюрдите. Всъщност множеството кюрди в Турция поддържат нашата партия ", акцентира Ердоган. Той съобщи, че на срещата са били разисквани и връзките на Турция с Гърция и Кипър и добави, че Анкара е срещу "едностранните сондажни действия на гръцки Кипър в Източното Средиземноморие " и счита, че Европейски Съюз не е неутрален по този въпрос.

Във връзка с двамата гръцки бойци, които бяха задържани след прекосяване на територията на Турция, Ердоган съобщи, че "това е въпрос, с който ще се занимава правораздаването ". Турският президент означи, че "тези, които придават такова значение на въпроса за тези двама бойци, не загатват нашето искане за екстрадиция на бойците, които избягаха в Гърция, откакто участваха в опит за прелом в Турция ". "Разбира се, не би трябвало да бъде правена връзка сред двата случая. Но факт е, че тези, които участваха в опит за прелом, са към момента в Гърция. Те не ги екстрадираха макар нашите претенции. Казах им, че този въпрос е под контрола на правораздаването и би трябвало да се изчака решението ", уточни Ердоган.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР