Турция и България ще продължат да работят за подобряване на

...
Турция и България ще продължат да работят за подобряване на
Коментари Харесай

Ердоган на среща с Радев: Турция и България ще продължат да работят за охраната на границата

Турция и България ще продължат да работят за възстановяване на защитата на границата. Това съобщи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на среща с българския си сътрудник Румен Радев в Истанбул.

Президентът Радев дойде на работно посещаване в Турция по покана на турския държавен глава. Двамата президенти имаха среща на четири очи в двореца " Вахдеттин ", след което дадоха взаимна конференция, заяви Българска телеграфна агенция.

Ердоган съобщи, че на срещата с Радев са били разисквани редица въпроси, в това число съдействието в областите на стопанската система, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната съгласуваност сред двете страни.

Той акцентира, че има обща воля за насърчаване на съдействието. Президентът на Турция уточни, че стокообменът сред двете страни възлиза на 6 милиарда $, само че добави, че общата цел е тази стойност да доближи 10 милиарда $ в най-кратък период.

Ердоган добави, че са били разисквани опциите за съдействие в областта на енергийната сигурност. Турският водач сподели, че министърът на вътрешните работи на Турция е провел среща с българския си сътрудник, с който са разискали опазването на сигурността на границата.

" Сътрудничеството ни ще продължи да се развива със завършването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и изключително с укрепването на инфраструктурата за надзор на храните ", сподели турският водач.

Той посочи, че Турция поставя старания за опазването на общото културно завещание, с което е обвързвана самодейността за възстановяване на Желязната черква в Истанбул.

" Надявам се, че визитата на господин Радев в Турция ще способства за богатството на двете ни страни и народа ни ", уточни Ердоган.

 Снимка: БТА

Българският президент Румен Радев благодари на президента Ердоган за обичайното гостолюбие.

" България и Турция са съседи в един доста комплициран район. Сътрудничеството сред България и Турция е значимо за сигурността и стабилността в района ", акцентира Радев, като добави, че двете страни имат значимо взаимноизгодно съдействие в сферите на стопанската система, енергетиката, туризма и посочи смисъла на опазването на сигурността на общите граници.

Румен Радев акцентира, че Турция е измежду водещите вложители в България.

" Както означи и президентът Ердоган, стокообменът сред двете страни надвиши 6 милиарда $ ", уточни българският държавен глава.

" Очакваме скоро още по-голяма съгласуваност сред нашите енергийни системи ", сподели Радев, като добави, че през днешния ден е имало една извънредно ползотворна полемика.

Във връзка с рецесията в Украйна Радев уточни, че войната в Украйна " трансформира към този момент и световните вериги за доставки " и " през днешния ден единственият благонадежден сухопътен маршрут е през Турция и България ".

" Вече усещаме този факт посредством засиления трафик през нашите гранични контролно-пропусквателните пунктове. Заедно би трябвало да създадем ограничения за повишение на сигурността. За да имат триумф нашите инициативи е значимо да имаме добре охранявана граница. Разбираме и компликациите, пред които е изправена Турция във връзка с миграцията ", сподели българският президент.

" С президента Ердоган уверено осъждаме всички прояви на тероризъм и ще продължим интензивно да си сътрудничим в битката против тероризма ", добави Радев.

Оценяваме напъните и приноса на Турция за разрешаване на спора в Украйна, добави още българският президент.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР