Турция гледа положително на кандидатурата на Финландия за членство в

...
Турция гледа положително на кандидатурата на Финландия за членство в
Коментари Харесай

Турция гледа положително на кандидатурата на Финландия за НАТО, но не и на Швеция

Турция гледа позитивно на кандидатурата на Финландия за участие в НАТО, само че не поддържа кандидатурата на Швеция, съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от Ройтерс.

" Швеция няма за какво да се пробва на този стадий. Ние няма да кажем " да " на тяхната кандидатура, до момента в който разрешават изгаряне на Корана ", съобщи Ердоган по време на тирада пред депутати от неговата Партия на справеливостта и развиването в Народното събрание.

Ердоган алармира в неделя, че Анкара може да се съгласи за присъединение на Финландия към НАТО преди Швеция, а турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи сходни мнения в понеделник.

" Ние следим от близко развитията по отношение на процеса на разширение на НАТО. Нашата позиция за Финландия е позитивна, само че за Швеция - не ", уточни още Ердоган, сигнализирайки за подготвеност да поддържа кандидатурата на Финландия за НАТО настрана от тази на Швеция, отбелязва Анадолската организация.

Коментарите на турския президент идват откакто датско-шведският екстремист Расмус Паладан предходната седмица изгори копия на Корана първо пред посолството на Турция в Стокхолм и по-късно пред джамия в Дания. Палудан съобщи също, че ще изгаря свещената книга на мюсюлманите всеки петък, до момента в който Швеция не бъде призната в алианса.
Швеция и Финландия публично подадоха молба за присъединение към НАТО през май предходната година - решение, провокирано от войната на Русия в Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година

По силата на меморандум, подписан през юни предходната година сред Турция, Швеция и Финландия, двете скандинавски страни се ангажираха да подхващат стъпки против терористите, с цел да получат участие в НАТО.

В съглашението Швеция и Финландия се споразумяха да не оказват поддръжка на терористични групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения и така наречен Фатхуллахистка терористична организация (ФЕТО), която Анкара счита за уредник на несполучливия опит за прелом през 2016 година, както и да екстрадират обвинени в тероризъм в Турция, наред с други стъпки, отбелязва организацията.

За приемането на нови членове в алианса е належащо единомислещото единодушие на всички членове на НАТО, в това число и на Турция, която е член на алианса от повече от 70 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР