Турция е отказала да пусне руски военни кораби в Черно

...
Турция е отказала да пусне руски военни кораби в Черно
Коментари Харесай

Турция не пусна руски военни кораби в Черно море

Турция е отказала да пусне съветски военни кораби в Черно море, заяви ББС. След девет месеца очакване корабите " Варяг " и " Адмирал Трибуц " на Тихоокеанския флот на Русия са се отказали да преминат през Босфора и се връщат във Владивосток през Сингапурския залив.

Според Андрей Клименко, началник на групата за мониторинг в Института за черноморски стратегически проучвания, двата кораба са били в Средиземно море от 2 февруари и са се готвели да навлязат в Черно море, където да бъдат употребявани за офанзиви към украинска територия. Анкара обаче не им разреши да го създадат. В неделя, 6 ноември, и двата кораба бяха видяни от shippoterra в Сингапурския пролив, през който се връщат във Владивосток.

Според съветските военни репортери обаче обстановката е по-различна. На 28 февруари, след началото на войната в Украйна, турското държавно управление забрани на военни кораби да минават през Босфора към акваторията на Черно море. " Но влизането на тези кораби в зоната на специфичната военна интервенция въобще не е планувано ", твърди известният съветски боен Телеграм канал Rybar.  Той изяснява, че отряд бойни кораби на Тихоокеанския флот в началото е бил изпратен в Средиземно море за осъществяване на задания като част от патрулирането на акваторията на ротационен принцип. Подобна активност се прави от 2015-2016 година - след разполагането на съветски войски в Сирия. От началото на войната фрегатите „ Адмирал Есен “ и „ Адмирал Макаров “, както и други кораби от Черноморския флот, изпълнявали преди този момент сходни задания, са в Черно море и не могат да изоставен заради затварянето на проливите. В момента в Средиземно море се намира отряд бойни кораби на ВМФ на Русия, състоящ се от фрегатата „ Адмирал Касатонов “ от Северния флот, корветите „ Смарт “ и „ Стойки “ от Балтийския флот. Присъствието на подобен брой съветски кораби единствено в Средиземно море е ненужно, поради нуждата от поддържане на границите в други райони, в това число в Тихия океан. Затова и " Варяг " и " Адмирал Трубиц " се връщат във Владивосток.

Rybar обаче признава, че има проблем с турските управляващи. Той дава за образец разследващия транспортен съд на Черноморския флот „ Килдин “, който е  излязъл в намерено море през септември-октомври предходната година и е изпратен в Персийския залив. След престой там (средната командировка е шест месеца), корабът дойде в Средиземно море след началото на " специфичната военна интервенция " и на доктрина би трябвало да може да се върне в главната си база в Севастопол /според наредбите на Конвенцията от Монтрьо за опцията за връщане в пристанището на регистрация/. " Килдин " обаче остава в Средиземно море, макар че техническият му запас е на привършване и се нуждае от планов ремонт. Той е в употреба от 1969 година

" Екипажът на кораба остана да патрулира още няколко месеца и едвам на 2 август корабът влезе в пристанище, след съвсем 11 месеца. Но не в пристанището на Севастопол, а на Кронщад, където най-вероятно няма аварийни елементи и опция за ремонт на подобен остарял транспортен съд на изсъхнал док. Вероятно този транспортен съд е обиден от възбраната за прекосяването на кораби в Черно море, а „ забавянето “ в Средиземно море е обвързвано с договаряния по този въпрос. Турските управляващи получиха правото да позволяват или не разрешават прекосяването през проливите на всевъзможни военни кораби при положение на опасност за страната. Много неразбираема дефиниция, която може да се употребява в разнообразни ползи на турското държавно управление ", жалва се Rybar.

Това обаче не е единственият проблем на Русия с Турция. От 1 ноември турските управляващи не разрешиха на съветски самолети, „ регистрирани “ в две юрисдикции – в Русия и в чужбина, да минават през въздушното й пространство.

По-голямата част от съветските самолети са взети на лизинг от самолетните компании и са регистрирани в непознати регистри, най-много на Бермудските острови. След въвеждането на глобите поради войната в Украйна управляващите на Бермудите стопираха действието на документите за валидност на самолетите, само че не са ги дерегистрирали. Лизингодателите желаеха лайнерите да бъдат върнати, само че съветските управляващи разрешиха на самолетните компании да не вършат това. По публични данни съветските компании употребяват към 500 самолета без позволение. Представител на Министерството на превоза сподели пред РБК, че Бермудите би трябвало да изключи от регистъра на самолетите, експлоатирани от Русия. Но въздушните регистратори на Бермудските острови забавят този развой, което е „ жестоко нарушаване на Чикагската спогодба “.

През септември Международната организация за гражданска авиация съобщи, че има проблеми с сигурността на полетите в Русия и намали своята оценка за сигурност.

Генералният шеф на един от най-големите съветски туроператори Pegas Touristik Анна Подгорна съобщи, че поради възбраната продължителността на полетите до Египет да вземем за пример се е нараснала с 20-30 минути. В съветското транспортно министерство оповестиха, че стартират договаряния с Турция по въпроса.

Турция не е първата „ другарска “ страна, която отхвърля да допусне съветски самолети с двойна регистрация във въздушното си пространство. Още през май Китай взе сходно решение, като забрани полетите на Boeing и Airbus от Русия. Руските превозвачи не са съумели да убедят Пекин, че към този момент не употребяват самолети, регистрирани в чужбина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР