Турция е обещала на България да спира мигрантския поток по

...
Турция е обещала на България да спира мигрантския поток по
Коментари Харесай

Ердоган е обещал да спира мигрантския поток по границата с България

Турция е дала обещание на България да стопира мигрантския поток по общата граница. Това разгласи пред министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той беше в делегацията на президента Румен Радев, която беше в Турция предходната седмица за среща с турския държавен глава Реджеп Ердоган.  " Президентът Ердоган инструкции на вътрешния министър, че границата би трябвало да бъде безусловно затворена, в случай че би трябвало да изтъквам. Затворена значи натискът да се поеме от турските елементи, а не както до момента се случваше - огромна част от този напън да се поема от нашите гранични служители на реда и силите, които сме разположили на нашата граница ", сподели служебният Министерство на вътрешните работи началник.

Мигрантският напън е основанието на Австрия да не желае България в Шенген. Нидерландия пък се аргументира с неналичието на господство на правото. През седмицата Съветът на вътрешните министри на Европейски Съюз отхвърли дефинитивно България и Румъния от Шенгенското пространство, само че пусна Хърватия.

Според Демерджиев с това решение Европейският съюз самичък си е нанесъл пестник. " С това решение Европа унизи себе си и сподели, че не е способна да ползва личните си правила. За тези месеци от август насам е свършена доста работа. Това го потвърдиха шефът на " Фронтекс " и еврокомисарят Илва Йохансон (ресорът й е вътрешни работи) ", разяснява силовият министър.

Според него би трябвало да се поддържа разговорът с Австрия и Нидерландия. " Поканил съм екипи и на двете страни да дойдат на границата и да видят по какъв начин се случват практическите дейности по опазването ѝ. Тази граница е най-тежката сухопътна на Европейския съюз. Австрия съобщи предпочитание и ангажимент да изпрати свои сили. Нидерландия заема пасивна позиция ", уточни още Демерджиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР