Турция бе осъдена днес в Страсбург от 427 съдии и

...
Турция бе осъдена днес в Страсбург от 427 съдии и
Коментари Харесай

427 съдии и прокурори осъдиха Турция в Страсбург

Турция бе наказана през днешния ден в Страсбург от 427 съдии и прокурори да им заплати по 5000 евро обезщетение, тъй като ги е арестувала нелегално след несполучливия държавен прелом на 15 юли 2016 г.  

Европейският съд за правата на индивида, че Турция е нарушила по отношение на тъжителите член 5 (право на независимост и сигурност) от Европейската спогодба за правата на индивида, като ги е държала в арестите при жестоко нарушаване на процесуалните закони и без да им даде опция за ефикасна отбрана. Делото " Туран против Турция " сплоти жалбите на съдии от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, от низови съдилища, както и оплаквания до Страсбург от прокурори. Всички са били жертва на правосъден произвол, подреден от президента Реджеп Ердоган.

След смазването на преврата, хипотетично проведен от остарелия другар на Ердоган - ексцентричния свещеник в заточение Фетулах Гюлен, - в Турция стартира най-голямата чистка в нейната история. Десетки хиляди хора - военни чиновници, съдии, прокурори, служители, учени - бяха изгонени от работата си без причина и сменени от неопитни лоялисти на партията. Журналисти, създатели и членове на гражданското общество бяха изпратени в пандиза без никаква вероятност за освобождение. Политиците, в това число неговите противници, към този момент бяха затворени.

През изтеклите оттогава пет години Ердоган заклеймяваше всеки, който се изправи на пътя му, че е терорист или задграничен сътрудник. Изтезанията и малтретирането в полицейските арести станаха нормални процедура, подсети БГНЕС. Той също по този начин използва извънредните условия, с цел да заглуши сериозните гласове в медиите. Бегълците от режима му преследваше и в непознати страни, като настояваше да му бъдат излъчени, както стана в България при ръководството на Бойко Борисов. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР