Турците гласуват днес на общински избори, като всички погледи бяха

...
Турците гласуват днес на общински избори, като всички погледи бяха
Коментари Харесай

Местните избори в Турция са с национално значение

Турците гласоподават през днешния ден на общински избори, като всички погледи бяха ориентирани към Истанбул, националното „ украшение “, което президентът Реджеп Ердоган се надява да откъсне от опозицията. Но в изборните секции не се видя остатък от възторг, оповестиха репортери на AФП на фона на вилнееща инфлация и масирана обезценка. „ Всеки се тревожи ден за ден “, сподели Гюлер Кая, признавайки, че се е наложило да спре да излиза. „ Кризата гълтам междинната класа, трябваше да променим всичките си привички “, сподели 43-годишната жителка на мегаполиса. „ Ако Ердоган победи, ще стане още по-лошо “, добави тя.


Столичанката Мелиха Сьонмез насочи предизвестие, до момента в който се готвеше да гласоподава: „ Тези избори не са единствено общински “. „ Ако Ердоган загуби гласуването, той ще бъде отслабен “, сподели пенсионираната жена на 60 години, която загуби 32 родственици при опустошителното земетресение през февруари 2023 година в Хатай. Ердоган може и да не е претендент на локалния избор, само че името му господства в акцията.

Пътят му към властта в Турция стартира в Истанбул, когато през 1994 година е определен за кмет на митичния град сред Европа и Азия. Неговите съдружници държаха града, до момента в който Екрем Имамоглу от светската Републиканска национална партия (CHP) не пое контрола преди пет години, „ окупирайки “ заглавията на медиите по света. Веднага откакто Ердоган бе избран отново за президент предишния май, на който пост е от 2014 година, той стартира борбата за възобновяване на въздействието си с 16-милионния град. „ Истанбул е бижуто, съкровището и зеницата на окото на нашата страна “, сподели 70-годишният водач на скорошен протест в града. „ Който завоюва Истанбул, печели Турция “, напомни Ерман Бакирджи, социолог от Konda Research and Consultancy. Впрочем, в хода на изборите се оповестява се за въоръжени конфликти в кюрдско село в югоизточната част на Турция, при които един човек бе погубен, а 12 ранени..

Повече от кметска конкуренция

Турският президент уточни някогашния министър на околната среда Мурат Курум за собствен претендент. Проучванията дадоха лека преднина на Имамоглу, само че анализаторите предизвестяват, че изследванията на публичното мнение в Турция са бъркали и преди и резултатът надалеч не е сигурен. Гласуването през 2019 година беше противоречиво анулирано, само че Имамоглу завоюва повторното гласоподаване с още по-голяма преднина, което го трансформира мигновено в воин за прословутата раздробена съпротива в Турция и заплашителен зложелател на Ердоган. Ако Имамоглу успее да резервира кметското място в Истанбул, той евентуално ще бъде главният противник на ръководещата партия на идващите президентски избори, планувани за 2028 година Изборите се организират с инфлация от цели 67 % и с солидна обезценка на лирата, която за една година се срина от 19 за $ до 31 за $. Според анализатори това може да е в интерес на опозицията.

Ердоган хвърли цялата си сила в акцията за своя претендент. В събота той се появи на три предизборни митинга в Истанбул, настоявайки за посланието си, че Имамоглу, чието име в никакъв случай не загатва, е „ кмет на ненапълно работно време “, обхванат от президентски упоритости. „ Истанбул беше оставен на произвола на ориста през последните пет години. Надяваме се да го спасим от злополука “, сподели той.

Имамоглу концентрира акцията си върху локални проблеми и отбрани достиженията си на поста. „ Всеки глас, който дадете на CHP, ще значи повече метро, детски ясли, зелени площи, обществени придобивки и вложения “, даде обещание той.

Раздробена съпротива

Около 61 милиона гласоподаватели избират кметове в 81 провинции на Турция, както и членове на съвета на провинциите и други локални чиновници. Сега опозицията е раздробена за тези избори, за разлика от изборите преди пет години. Този път главната опозиционна партия, социалдемократическата CHP, не съумя да събере поддръжка зад нито един претендент. А прокюрдската партия DEM, третата по величина в 600-местния парламент, издига двама претенденти за кмет на Истанбул за разлика от 2019 година, когато се съгласи остане отвън вота, с цел да поддържа опозицията. Вотът ще завърши в 17 часа локално време (14:00 GMT). Първите оценки се чака да бъдат оповестени късно в неделя. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР