Турското дипломатическо ведомство посъветва своите сънародници да стоят на север

...
Турското дипломатическо ведомство посъветва своите сънародници да стоят на север
Коментари Харесай

Турция призова гражданите си да стоят настрана от Южен Ливан. Разраства ли се конфликтът?

Турското дипломатическо ведомство посъветва своите сънародници да стоят на север от река Литани.

 

С оглед на събитията в южната част на Ливан министерството съобщи в обществената мрежа Екс (бившия Twitter): " Препоръчва се на нашите жители в Ливан да останат внимателни и, в случай че е допустимо, да стоят надалеч от регионите на юг от река Литани ".

 

Изявлението беше направено в миг, когато Израел остава в нараснала подготвеност по северната си граница против ливанската формация Хизбула в Ливан, до момента в който израелско-палестинският спор бушува в обсадената линия Газа.

 

Решенията в Ливан най-общо се взимат от шиитската въоръжена формация Хизбула и стоящият зад нея Иран. След като Хамас атакува Израел предходната събота, Хизбула на няколко пъти обстрелва израелски позиции по границата. Подобни произшествия обаче, както ги назовават в Ливан, през последните години се случват релативно постоянно, въпреки че последната огромна война бе през 2006 година. Въпросът тук обаче е дали Хизбула ще се намеси в спора, което единствено би разширило разрушителните му мащаби.

 

В сряда Хизбула съобщи, че е изстреляла прецизни ракети по израелска позиция в отговор на убийството на нейни членове при израелски обстрел по-рано тази седмица, като даде обещание " съдбоносен " отговор на нападенията на ливанска територия, изключително на смъртоносните.

 

Слд това Израел обстрелва южни ливански градове в отговор на " Хизбула ".

 

Може да се каже, че връзките сред Турция и Ливан са близки. В уеб страницата на турското външно министерство и към днешна дата се показва, че Турция " ще продължи да се опълчва на всички опити за подкопаване на суверенитета, сигурността и стабилността на Ливан. В тази връзка Турция ще продължи да поддържа приятелски Ливан и ливанския народ, с който ни свързват дълбоки исторически връзки ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР