Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обяви, че 1000 полицаи от

...
Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обяви, че 1000 полицаи от
Коментари Харесай

Турция изпрати 1000 полицаи, за да пречат на Гърция да връща мигранти

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу разгласи, че 1000 служители на реда от специфична част ще бъдат изпратени по границата с Гърция, с цел да спрат изтласкванията на мигранти от гръцка територия назад в турска, съобщи " Хюриет дейли нюз ".

По думите на Сойлу 164 мигранти са ранени от гръцките управляващи, откогато напрежението ескалира предходната седмица. Атина дефинира числата на ранените (и няколкото убити), за които приказват турските медии, като подправени нови и хибридна акция на Анкара. Напрежението по границата обаче набъбна в последните дн ии се стигна до конфликти.

Десетки хиляди мигранти потеглиха към гръцката граница, откогато турските управляващи оповестиха, че ще обезпечат свободно прекосяване, защото към този момент не могат да се оправят с натиска на южната си граница поради спора в сирийската провинция Идлиб (границата в това време остава затворена).

Сойлу твърди, че гръцката гранична полиция е пробвала " да избута 4900 хиляди души " назад в Турция. Освен това по думите му Турция ще се обърне към Европейския съд за правата на индивида поради гръцкото отношение към мигрантите. Той настоя, че 135 хиляди души към този момент са минали в Гърция в провинция Одрин - число, което няма по какъв начин да бъде доказано, до момента в който опитите за прекосяване на границата, регистрирани всеки ден от гръцките управляващи, са едвам стотици.

Фотогалерия: Няма къде да се върнем - хиляди бежанци се пробват да преминат в Гърция >

Гърция в това време съобщи, че ще върне мигрантите, влезнали в последните няколко дни.

Анкара трансформира ограниченията си в тази обстановка - няколко пъти спираше пътя на групи мигранти към границата. Това бе преди визитите на европейски представители, инспектирали границите с Гърция и България (и договорили помощи от стотици милиони евро за Гърция поради мигрантския натиск), в страната.

Говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън съобщи, че от диалозите на президента с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел не е пристигнало " съответно предложение " какво да стане с мигрантите. Според него обаче е " двоен стандарт ", че Брюксел може да активизира 700 млн. евро за Гърция за броени дни, " само че употребява бюрокрацията като опрощение, когато стане въпрос за Турция ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР