Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза в понеделник, че преговорите

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза в понеделник, че преговорите
Коментари Харесай

Турция ще поднови преговорите за членство на Швеция и Финландия в НАТО на 9 март

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели в понеделник, че договарянията с Швеция и Финландия за кандидатурите им за участие в НАТО ще бъдат възобновени на 9 март, откакто през януари след, съобщи " Ройтерс ".

Турция анулира договарянията по тристранния механизъм с Швеция и Финландия за присъединението им към НАТО, откакто Расмус Палудан, водач на датска крайнодясна партия, изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм през януари.

" Моите сътрудници ще участват на срещата, която ще се организира на 9 март ", сподели Чавушоглу на конференция в Анкара, като добави, че срещата ще се състои в Брюксел.

Той обаче акцентира, че Швеция към момента не извършва отговорностите си по меморандума, подписан на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни предходната година, макар че генералният секретар на НАТО и други съдружници обявиха, че Стокхолм е трансформирал законодателството си.

" За страдание, не видяхме приемливи стъпки от Швеция по осъществяването на Мадридския меморандум ", сподели Чавушоглу. " Не е допустимо да кажем " да " на кандидатурата на Швеция за НАТО, преди да забележим тези стъпки ", добави той.
Швеция и Финландия предходната година подадоха молби за присъединение към НАТО, откакто Русия нахлу в Украйна, само че Швеция по-специално се сблъска с непредвидени възражения от страна на Турция. Анкара упреква Стокхолм, че приютява хора, които, и изиска тяхното изгонване като стъпка към това да даде зелена светлина на участието на Швеция в НАТО.

Съединените щати и други страни от НАТО се надяват двете северни страни да станат част от алианса на срещата на върха, която би трябвало да се организира на 11 юли в столицата на Литва Вилнюс.

Въпреки че Анкара алармира, че може да утвърди Финландия, тя не даде гаранции, че до тогава ще даде зелена светлина на кандидатурата на Швеция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР