Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че западните посланици,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че западните посланици,
Коментари Харесай

Ердоган се отказа да гони посланици

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че западните посланици, за чието експулсиране той бе призовал, са създали крачка обратно и ще бъдат по-внимателни в своите изказвания, съобщи организация Ройтерс.

Ердоган приказва след съвещание на държавното управление под негово председателство. По същото време посолството на Съединени американски щати и още девет дипломатически задачи разгласиха изказване, в което показаха, че се придържат към дипломатическата спогодба за невмешателство във вътрешните работи на страната хазаин.

В събота Ердоган заяви, че е наредил на турското външно министерство да разгласи посланиците за личност нон грата поради апела им за освобождение от пандиза на известния турски човеколюбец Осман Кавала.

Той е арестуван в ареста от четири години по обвинявания във финансиране на митинги и присъединяване в опита за прелом през 2016 година Кавала отхвърля обвиняванията.

Преподавателят по интернационалните връзки в Близкоизточния механически университет в Турция Хюсеин Багджъ съобщи през днешния ден пред телевизия Хабертюрк, че рецесията към експулсирането на западни посланици от Турция е позволена, оповестява организация Ройтерс.

По време на съвещанието на турското държавно управление под председателството на Ердоган, посолствата на 10 западни страни разгласиха изказване, в което показаха, че се придържат към Виенската спогодба за дипломатическите връзки и правилото за невмешателство във вътрешните работи на страната хазаин. Ердоган приветства изказванията на посолствата, които наподобява имаха за цел да понижат напрежението, отбелязва Ройтерс.

Междувременно и " Съединените щати означават, че не престават да се придържат към член 41 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки ", уточни в Туитър американското посолство.

Останалите девет посолства - на Германия, Франция, Канада, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Дания и Финландия, разгласиха сходни изказвания или ретуитнаха известието на Съединени американски щати.

Дипломатически източник съобщи, че посолствата са внимателни оптимисти, само че добави, че към момента не е ясно какво ще реши да направи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Анадолската организация и държавната телевизия ТРТ описаха изказванията като " стъпка обратно " от страна на посолствата.

Депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия и някогашен турски дипломат Юнал Чевизкьоз уточни в Туитър, че напъните за попречване на оповестяването на посланиците за личност нон грата са дали резултат. " Дипломацията още един път съумя ", уточни той.

Говорителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Йомер Челик сподели, че дипломатически задачи, които съблюдават правилото за невмешателство във вътрешните работи, постоянно ще бъдат добре пристигнали, с цел да работят за възстановяване на връзките сред страните.

Съединените щати ще продължат разговора с Турция за превъзмогване на различията посред им, съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс, представен от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че той е споделил това след деескалацията на дипломатическата рецесия сред Анкара и Запада.

" Администрацията на (президента Джо) Байдън се стреми към съдействие с Турция по общите цели и, както с всеки съдружник от НАТО, ще продължим да водим разговор за превъзмогване на всевъзможни различия. Смятаме, че най-хубавият път напред е посредством съдействие по въпросите от съвместен интерес ", сподели пред кореспонденти представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс.

В същото време той съобщи още, представен от Франс прес, че Съединените щати остават твърди в своя ангажимент да предизвикват правовата страна и спазването на човешките права в Турция.

Според наблюдаващи задачата на турския президент е да отклони вниманието от икономическата рецесия - инфлацията в страната гони 20 %, а лирата загуби една четвърт от цената си по отношение на $ от началото на годината, отбелязва Агенция Франс Прес.

Успокояването на напрежението през вчерашния ден докара до повишение на курса на турската лира, която по-рано денем поевтиня до най-ниското си ниво по отношение на $.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР