Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вече не признава

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вече не признава
Коментари Харесай

Ердоган: За мен гръцкият премиер не съществува -

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че към този момент не признава водача на прилежаща Гърция Кириакос Мицотакис и анулира срещата си с него, планувана за втората половина на тази година. Ердоган упреква Мицотакис в дейности в ущърб на Турция.

Той счита, че по време на визитата си в Съединени американски щати Мицотакис ще се опита да блокира договорката за продажба на американски изтребители F-16 на Турция, оповестява Би Би Си.

" За мен към този момент няма човек на име Мицотакис ", уточни Ердоган след съвещание на кабинета. И добави, че няма да има повече работни срещи с гръцкия министър-председател.

Напрежението сред двете прилежащи страни ескалира, откакто предходната седмица Кириакос Мицотакис прикани Конгреса на Съединени американски щати да поддържа възбраната за присъединяване на Турция в програмата за закупуване на изтребители от последващо потомство F-35.

Забраната бе наложена, откакто през 2019 година Анкара закупи от Русия системата за противовъздушна защита S-400. 

Турските управляващи считат, че Атина настройва управляващите на Съединени американски щати против Турция и по други въпроси, по-специално пробвайки се да провали и договорката за F-16. Те настояват, че това е нарушаване на съглашението сред Атина и Анкара да не въвличат трети страни в разногласията си.

Гърция съобщи, че не има намерение да взе участие в " риторична война ".

НАТО като възпиращ фактор

Конфликтът породи по едно и също време с борбата на Турция с останалите страни от НАТО за участието на Швеция и Финландия в алианса. Двете скандинавски страни подадоха молба за присъединение, а Анкара е единственият член на пакта, който се опълчва на това.

Делегации от Швеция и Финландия ще проведат диалози в Анкара на следващия ден за кандидатурите.

Турция упреква двете скандинавски страни, че са приютили членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която тя счита за терористична организация, както и почитатели на Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква в организирането на опит за прелом през 2016 година

Турция насочва сходни обвинявания към Гърция. Ердоган съобщи, че повторното приемане на Атина в Североатлантическия алианс през 1980 година е било неточност.

Отношенията сред Турция и Гърция постоянно са били напрегнати. Особено след 1974 година, когато боен спор раздели територията на Кипър, а северната част на острова остана под контрола на Анкара.

Следващото огромно предизвикателство пристигна през 2020 година, когато Турция стартира да изследва газови залежи край крайбрежията на Северен Кипър.

Досега двете страни не влязоха в открит спор поради общото си участие в НАТО.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР